Spam-ul de sfarsit de an: Pentru romani, cadouri de Craciun, carti si job-uri, in Spania, burse, iar in SUA, iPhone-uri

Deschiderea atașamentelor spam este una dintre cele mai frecvente modalități de infectare a utilizatorilor de PC, iar mesajele care aduc atașamentele în căsuţele de e-mail sunt mereu actuale și conforme cu realitatea socială din țara vizată.
În România, oferta de produse și servicii promovate prin e-mail-uri nedorite este foarte variată. Târgul de carte de la București se pare că a inspirat spammer-ii să ispitească utilizatorii cu o super ofertă care constă în “15.000 de cărți la doar 229 ron”, stick-uri de memorie de 8 GB și cărți în format electornic.

spam oferta carti

În toiul pregătirilor de Crăciun, spammer-ii autohtoni nu au întârziat cu ofertele “delicioase” care să îndulcească petrecerile de sezon organizate de angajatori grijulii din România.

petreceri craciun

Spammer-ii au mai exploatat deficitul de locuri de muncă din România trimițând oamenilor oferte tentante de angajare. Escrocheria constă în oferirea unui loc de muncă foarte avantajos pe o poziție de Asistent Manager Regional, cu program de lucru flexibil și bonusuri substanțiale, la un salariu fix consistent.
Totul sună bine în scris, însă adevărul din spatele acestei oferte este altul. Respondenții vor fi cel mai probabil folosiți ca să transfere bani furați dintr-o țară în alta pentru a li se pierde urma – escrocherie cunoscută sub denumirea de Money muling.

Escrocii din Marea Britanie pariază pe mesajele spam ce anunță utilizatorii că au câștigat un mare premiu de o sută de mii de lire sterline cu ocazia aniversării a 125 de ani de existență a brandului Coca Cola. Pentru a primi banii, britanicii trebuie să trimtă o copie scanată a actelor de identitate.

castig coca cola

Clienții Barclays, PayPal și HSBC pot cădea în plasa unei escrocherii de modă veche de tipul “verifică-ți contul”.

spam barclays

Britanicii sunt bombardați şi cu notificări în aparenţă oficiale care le aduc la cunoştinţă faptul că a fost înregistrată o activitate suspectă în contul lor bancar. Ei sunt astfel invitaţi să deschidă un ataşament, să-l completeze cu datele lor de autentificare şi să-l trimită escrocilor. Escrocii îi mai ispitesc pe englezi cu licențe de Windows 8.
Germanii sunt ispitiţi cu premii la extragerea loto. Pentru a-și revendica banii, utilizatorii sunt rugați să trimită un formular completat cu datele lor de autentificare. Alte escrocherii imită notificări trimise de pe portalul hotel.de în care li se solicită utilizatorilor să deschidă atașamentele pentru a confirma rezervarea făcută de ei la un centru SPA de lux din Germania. Notificările PayPal primite pe email invită userii să își trimită escrocilor datele din cartea de identitate.

Spaniolii află din emailuri că au câștigat la celebra loterie de Crăciun sau sunt atrași cu oferte de tabere de sărbători pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani.

loterie craciun

Pentru mai multe informații sunt rugați să sune la un număr de telefon cu suprataxă.

tabara craciun spam

Loredana Botezatu – Security Researcher BitDefender

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply