Criptarea este ultimul bastion al protectiei datelor

criptarePotrivit unui studiu B2B International, realizat in 2012, criptarea este pe locul cinci in topul celor mai intalnite tehnici de protectie a datelor confidentiale. Rezultatele studiului indica o crestere semnificativa fata de anul 2011, cand criptarea abia a intrat in top 10.

De asemenea, criptarea este pe locul al doilea in lista masurilor prioritare de securitate pe care companiile isi propun sa le puna in aplicare, fiind surclasata doar de protectia impotriva programelor malware. Insa, sistemele de criptare lipsesc din lista celor mai eficiente 5 masuri de protectie implementate de companii in 2012.

Astfel, criptarea reprezinta ultima bariera de aparare: chiar daca un infractor a reusit sa acceseze infrastructura IT a companiei, aceasta masura de protectie ingreuneaza considerabil accesul la informatiile importante. Cu toate acestea, cele mai multe dintre companii inca nu au adoptat criptarea: doar o treime dintre specialisti (36%) utilizeaza criptarea full disk (cunoscuta si sub denumirea de criptare a matricelor de informatii) si mai putin de jumatate dintre acei specialisti (44%) protejeaza intr-adevar informatiile foarte importante cu ajutorul acestei tehnologii. In ceea ce priveste criptarea dispozitivelor externe, precum driverele USB, tehnologia este utilizata de 32% dintre respondenti.

Aceasta situatie este cauzata de dificultatile pe care companiile le intampina atunci cand incearca sa implementeze sisteme de protejare a datelor, 34% dintre respondenti considerand ca sunt prea complexe. „Functia de criptare inclusa in sistemele complexe de securitate pentru infrastructura IT a companiilor poate reprezenta o solutie eficienta pentru aceasta problema,” explica Nikolay Grebennikov, Chief Technology Officer in cadrul Kaspersky Lab. „Solutiile noastre pentru companii pot asigura flexibilitate si protectie usor de gestionat pentru utilizatori,” a adaugat Grebennikov.

Studiul citat a inclus raspunsurile a peste 3.300 de specialisti IT din 22 de tari si s-a desfasurat in parteneriat cu Kaspersky Lab. Participantii au reprezentat companii de toate dimensiunile: mici, medii si mari. Rezultatele complete ale studiului desfasurat de B2B International in luna iulie 2012 sunt disponibile la: https://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.Bottom of Form

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply