ESET Smart Security 6 – Evaluare in dinamica si test al detectiei (by FaraVirusi.com)

ESET a lansat de curand versiunea finala a produselor sale de securitate: NOD32 Antivirus si Smart Security, generatia 6.

Asa ca am dorit sa vedem daca protectia oferita este imbunatatita fata de versiunea anterioara si am pus ESET Smart Security 6 la lucru.

Noutatile aduse noii generatii sunt: Anti-Theft (localizarea computerului furat sau pierdut), Scanare in modul Asteptare, Scanare in timpul descarcarii fisierelor, Restaurarea definitiilor vechi. S-au adus imbunatatiri in ceea ce priveste detectia euristica, firewall-ul si interfata grafica.

eset smart security 6

Instalarea a decurs normal, fara probleme si un lucru de remarcat aici: daca detecteaza un soft incompatibil alerteaza utilizatorul si permite continuarea procesului de instalare.
Acest lucru este deosebit de util cand desi ai dezinstalat antivirusul anterior, anumite chei registry au ramas in calculator. In acest caz este dificil sa le localizezi sau stergi si unele produse nu vor merge mai departe pana nu realizezi manual acest lucru.

Consumul de resurse este unul mediu spre ridicat, cele doua procese egui.exe si ekrn.exe, consumand circa 135 MB RAM, uneori si mai mult.

eset 6 consum resurse

Produsul este unul complet: Antivirus, protectie web, HIPS, Firewall, Parental Control, Anti-Spam, oferind setari avansate si detaliate pentru fiecare modul in parte.

Din pacate, protectia in timp real nu ofera optiuni pentru actiunile luate in cazul unei detectii, insa partea buna este ca fiecare fisier sters sau dezinfectat este mutat si in carantina, pentru a putea fi recuperat in caz de alarme false. Acest lucru era intalnit si la versiunea anterioara.

In ceea ce priveste protectia in timp real si in dinamica, iata rezultatele: am utilizat un numar de 30 de site-uri infectate din ultimele doua zile anterioare testarii. Dintre acestea cateva erau gazduite pe IP-uri romanesti.
ESET Smart Security 6 a blocat 28 din acestea (93.3%% protectie). O detectie foarte buna!

link-uri scanate

In al doilea rand am efectuat o scanare la cerere pe 23.095 mostre virusi din ultimele 2 luni. Detectia finala a fost de 90.29%, un procentaj bun avand in vedere ca erau virusi noi si foarte noi.

Componenta HIPS (de protectie proactiva) este aproape inexistenta. Am lasat-o pe setarile default (de dupa instalare) si am rulat o parte din virusii nedetectati prin scanare. Rezultat – zero, nici macar o alerta.

Setandu-l pe modul “Interactive” va afisa atat de multe alerte atat pentru fisierele legitime, cat si pentru cele infectate, incat literalmente iti vine sa inchizi PC-ul.
Pe de alta parte au fos detectate anumite componente lansate sau descarcate de virusii rulati, insa tot euristic, fara interventia HIPS-ului.

Am trecut la evaluarea modulului anti-phishing, pe un set de 20 de site-uri care incearca sa fure date bancare, conturi de email sau jocuri online mimand site-urile oficiale si legitime. ESET a blocat cu succes 17 din ele, avand o detectie foarte buna de 85%.

eset 6 phishing

Generatia 6 de produse de securitate de la ESET arata imbunatatiri fata de versiunea anterioara, printr-o detectie mai buna, protectie sporita anti-phishing si firewall mai bun, insa raman cateva puncte slabe: protectia proactiva (HIPS) si consumul ceva cam mare de resurse.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “ESET Smart Security 6 – Evaluare in dinamica si test al detectiei (by FaraVirusi.com)”

 1. virus2009
 2. Valigw

  Interesant + informatii pe care nu le stiam !
  On topic(la obiect), parerea mea despre Eset mi-am exprimat-o de mai multe ori:
  Fosta-i lele, cat ai fost, dar acu’ e lucru prost. (Proverbe si zicatori Romania)

 3. happyday

  Cu alte cuvinte robotelul s-ar misca bine daca nu i-ar scartai incheieturile pe ici, pe colo. 🙂

 4. Roky

  Salut !
  As vrea sa intreb RADU ( daca stii si ai testat evident ) cum sta la capitolul consum resurse AVAST INTERNET SECURITY 7 ? Intre AVAST IS 7 si ESET SMART SECURITY 6 ce ai alege ? De ce ?
  Multumesc !

 5. Paul

  Salut!

  Eu persoanl as alege ESET, acel capitol la care faci tu referire: “consum resurse”, l-ai denumit gresit, banuiesc ca te intereseaza impactul asupra performantei PC-ului, eu iti pun din propria experienta ca ESET si Webroot stau cel mai bine la acest capitol.
  Un alt motiv pentru care as alege ESET ar fi, nu e “supra incarcat” cu: market, software health, remote assistence(de asemenea lucruri dispune Avast 8, care se afla in beta3).

  O seara placuta!

 6. cobra

  S-au lăudat atata cu consumul redus de resurse pentru că erau franjuri. Treceau viruşii pe lângă el ca TGV-ul. Cum au mărit protecţia, cum au dat de greu.
  Mde, e cam rarefiat aerul de sus, nu orice panglicar are acces.

 7. Noname

  Salut !

  Cine stie sa-mi spuna si mie care este numele utilizatorului si parola de la ESET Smart Security ca nu stiu si am mare nevoie. Cine stie sa lase comentariu.

  MULTUMESC !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.