Autorii virusului “Politie” – Arestati!

Panda Security Romania va informeaza ca un nou grup de infractori cibernetici a fost capturat. Profesionistii din Brigada Tehnologica de Investigatie  din Spania, impreuna cu Europol si Interpol, au reusit sa dezmembreze gruparea infractionala  responsabila de virusul asa numit “Politie”. Conform informatiilor date publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Interne din Spania, politia a arestat zece membri ai grupului de hackeri, care a obtinut in mod fraudulos a aproape 1 milion de eur pe an. Grupul arestat era format din sase rusi, doi ucrainieni si doi georgieni, toti locuind in Spania.

Capul gruparii, un cetatean de origine rusa, a fost deasemenea arestat cu aceasta ocazie.Interesant este faptul ca, in ciuda originii sale, el a fost prins in Dubai, unde isi petrecea vacanta, si  asteapta sa fie extradat catre Spania. Operatiunea ramane deschisa si se asteapta a se realiza mai multe arestari.

politia virus arestat

In opinia Directorului Tehnic al Panda Security Spania, Louis Corrons,  formata in urma cercetarilor asupra virusului “Politie”, aceasta amenintare inca nu a trecut. El presupune ca ëxista mai multe grupari infractionale in spatele atacului. “ Am ajuns la aceasta concluzie dupa ce am studiat multiple variante ale acestui malware de-a lungul timpului si am descoperit diferente frapante intre ele.” La adresa blogului Panda  (https://pandalabs.pandasecurity.com/the-rise-of-the-ransomware ),  Louis Corrons a postat cateva rapoarte despre acest virus “Politie” si despre evolutia lui in timp. “Aceasta evolutie este absolut normala in timp , spune directorul tehnic al Panda Security, si nu inseamna neaparat ca in spatele atacurilor se afla grupari diferite. Este aproape normal pentru infractorii cibernetici sa incerce tehnici diferite pentru a infecta cat mai multi utilizatori posibil. Cu toate acestea, există dovezi contrare: Am observat cum anumite tehnici care au fost aparent abandonate (cum ar ficriptarea fisierelor de pe computerul victimei) au fost reactivate , sau cum variante diferite folosesc tehnici complet diferite pentru a obtine acelasi rezultate (afisarea imaginii politistuui fals pe ecran) Toate dovezile par sa indicefaptul ca avem de-a face cu proiecte diferite””.

Din punct de vedere strict comercial, este un lucru frecvent intalnit ca cineva sa aiba o idee de business eficient iar altii sa preia idea imediat cu scopul de a obtine aceleasi beneficii financiare. In acest caz particular, se pare ca exista mai multi escroci care urmeaza aceeasi “linie de business”. Faptul ca atacurile acestui malware continua sa se repete, cu frecventa “la minut”, este o alta ratiune pentru care se presupune ca exista mai multi atacatori: acum de exemplu, la infectia cu virusul “Police”li se cere utilizatorilor o suma de 100 euro ca si amenda. In articolul postat pe blogul d-lui Louis Connors, https://pandalabs.pandasecurity.com/operation-ransom-police-virus-authors-arrested/,  sunt prezentate cateva screeshot-uri cu noi versiuni ale aceluiasi virus, depistate de laboratoarele Panda la interval de cateva minute .

Faptul ca politia a arestat acest grup infractional este dovada clara ca institutiile insarcinate cu respectarea legii fac mari progrese in lupta impotriva criminalitatii cibernetice.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

8 responses to “Autorii virusului “Politie” – Arestati!”

 1. Daniel

  Mulțumesc pentru informație! este incredibil cât de sofisticate sunt aceste grupări ca mod de organizare dar și în gândirea atacurilor.

  1. Alexandru Ionut

   Inseamna ca n-ai vazut documentarul We Are Legion cu cativa copilasi din Anonymous. De asemenea, iti recomand si TPB AFK The Pirate Bay Away from Keyward care e super smecher documentarul. Plus ca e de actualitate.

 2. Daniel

  De fapt pentru TPB AFK am și donat 10 euro și am primit un link de download la lansare, chiar mai mult, l-am pus într-un torent și-l șăruiesc pe unul din tracker-ele românești, dar mă gândesc și să-l cumpăr pe DVD însă mai aștept până să fie comunicate limbile în care va fi subtitrat deși probabil îl voi cumpăra oricum. Despre celălalt am auzit pe undeva dar nu mi-am dat interesul să văd despre ce este vorba dar pentru că mi-ai reamintit de el o să mi-l dau acum. Salutări!

  1. Daniel

   Trebuia să dau reply dar mă cam derutează așezarea care diferă pe diferitele website-uri.

 3. Denis

  da…chiar cred ca au fost prinsi…nu va lasati pacaliti de nimic saptamana trecuta doar ce mi-a intrat virusul, atat doar ca acum arata diferit

 4. Virusul Politia Romana – Metode de eliminare

  […] nu poate accesa nimic. Virusul este vechi, aici pe FaraVirusi.com era un articol conform caruia autorii acestui virus au fost arestati. Se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, la o simpla cautare pe internet am aflat ca in acest timp […]

 5. Lindic

  Sa o credeti voi! Virusul Politia Romana continua sa infecteze zeci de calculatoare!

 6. ion

  Arestati, nearestati, ideea e ca inca e de amploare. Acum, odata cu schimbarea noului Presedinte, apare pe pagina virusului Klaus Johannis, nu mai este Basescu. Deci si-au tras si update 🙂

Leave a Reply