Kaspersky Security Scan a detectat infectii active pe computerele protejate de alti furnizori de securitate

Analizand datele colectate de catre Kaspersky Security Scan, un instrument care scaneaza computerele pentru a verifica prezenta fisierelor malware, expertii Kaspersky Lab au descoperit infectii active pe un numar considerabil de PC-uri. Programe daunatoare au fost detectate chiar si pe computerele protejate de solutiile de securitate IT ale furnizorilor cunoscuti.

Datele, de la inceputul anului 2013, au fost oferite in mod anonim de utilizatorii care si-au instalat Kaspersky Security Scan pe computere. Analiza a aratat ca, desi pe o parte dintre computerele infectate erau instalate solutii de securitate, acestea nu au fost reusit sa asigure protectie totala. Expertii Kaspersky Lab au desfasurat o serie de verificari suplimentare si au analizat cu atentie datele colectate. De exemplu, computerele care aveau instalate solutii de securitate depasite, care nu mai puteau garanta securitatea completa a sistemului, au fost excluse din cercetare. Cazurile in care fisierele daunatoare au fost deja puse in carantina de produsul de securitate au fost, de asemenea, excluse, Kaspersky Security Scan considerand ca, in aceste cazuri, nu mai reprezinta o amenintare. In final au fost incluse doar computerele pe care au fost detectate fisiere daunatoare in foldere critice pentru sistemul de operare, precum Windows, Program Files, Documents si Settings.

Peste 25.000 de computere ce aveau instalate solutii de securitate actualizate au fost incluse analiza. Majoritatea computerelor provin din America, precum si din Europa (inclusiv Rusia si Turcia). Expertii Kaspersky Lab considera ca aceste mostre sunt suficient de reprezentative pentru a reflecta situatia reala.

Numarul total de fisiere malware care au ramas nedetectate de produsele de securitate a variat. Insa, aceasta situatie poate reprezenta o problema pentru 4-5,5% dintre utilizatori, in functie de furnizorul de solutii de securitate. Numarul de infectii de pe computerele care aveau instalate produse antivirus a variat, de asemenea, in functie de tara. Cel mai mic procent (sub 3%) a fost inregistrat in Germania, Austria si Elvetia. Putin peste 3 procente au fost inregistrate in Scandinavia si in Republica Ceha. Cea mai mare rata de infecte inregistrata pe computerele care aveau instalate solutii antivirus actualizate (peste 10%) a fost inregistrata in Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan, Turcia, Indonezia, Thailanda, Insulele Filipine, Vietnam, India si Egipt.

Kaspersky Lab a decis sa nu dezvaluie numele produselor sau furnizorilor, nici numarul de computere afectate, avand in vedere ca astfel de informatii pot afecta negativ reputatia celorlalti furnizori de solutii de securitate. Acest studiu a avut scopuri constructive, iar dupa ce analiza a fost finalizata, Kaspersky Lab a anuntat companiile in cauza si le-a oferit informatii despre amenintarile detectate.

„Informatiile colectate de catre expertii nostri confirma, o data in plus, ca numarul amenintarilor creste atat de rapid, incat solutiile de securitate nu sunt intotdeauna capabile sa le gestioneze in timp util”, a declarat Oleg Ishanov, Director of Anti-Malware Research, in cadrul Kaspersky Lab. “Speram ca furnizorii pe care i-am anuntat vor reusi sa lanseze prompt update-uri, pentru a elimina amenintarile la care sunt expusi clientii lor. In plus, ne asteptam ca si alti furnizori de securitate sa descopere alte posibile neajunsuri ale produselor competitorilor si sa incurajeze un schimb echilibrat de informatii. Vor exista intotdeauna mai multi creatori de virusi decat companii care sa dezvolte produse antivirus si doar asigurand un schimb prompt de informatii putem face cu adevarat fata numarului tot mai mare de amenintari cibernetice.”

Kaspersky Lab incurajeaza utilizatorii de PC-uri sa-si scaneze in mod regulat computerul personal, folosind aplicatii de incredere oferite de terti furnizori, precum Kaspersky Security Scan, indiferent de solutia de securitate instalata pe computer.

Kaspersky Security Scan este o aplicatie gratuita care scaneaza sistemul pentru a identifica fisierele malware. Este o asa numita „Second Opinion Solution” care nu trebuie sa fie instalata si poate fi utilizata chiar si pe computerele care utilizeaza deja o alta solutie de securitate. Daca un fisier daunator este detectat, solutia trimite informatiile la Kaspersky Lab in legatura cu sistemul scanat si amenintarile detectate. Aplicatia este disponibila pentru descarcare din luna mai a anului 2012. De pe 22 mai, anul trecut, pana la jumatatea lunii martie 2013, Kaspersky Security Scan a fost descarcat si instalat de mai mult de un milion de utilizatori la nivel global.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Kaspersky Security Scan a detectat infectii active pe computerele protejate de alti furnizori de securitate”

 1. catalin

  Asta e o “stie reclama” . Insa este una de superba daca este adevarata.

 2. axelluny

  Mă bucur ne spus că nu a apărut și România în topul țărilor cu peste 10%, rată de infecție chiar în sistem.Posibil este de exemplu ca toți să avem în calculator o cutiuță cu viruși dar am impus antivirusului să nu o șteargă.Cei de la Kaspersky au precizat exact că ei au luat în calcul doar ce au găsit în fișierele de sistem.Pe mine nu mă miră deloc rezultatul.Am întâlnit destule suite de securitate care pur și simplu îmi lăsau impresia că nu existau.Ulterior testele dovedeau aceasta.N-ar fi frumos dacă nu aș numi vreo câteva: Avast,Nod,Norton,Zone Alarm,Ad-Aware, Avira. Nu vreau acum o dezbatere și reproșuri că vezi doamne ar fi bune, etc.Mă delimitez spunând clar că este doar părerea mea și nu trebuie să țină nimeni cont de ea la fel cum nici de ce zice kaspersky nu trebuie să facem o tragedie.

 3. Valigw

  Nu e nimic de mirare. Nici un antivirus nu e sigur 100%. E normal sa gaseasca probleme, daca va cauta si concurenta probleme in calculatoarele protejate de Kaspersky, cu siguranta va gasi !
  Dealtfel , voalat, recunosc si ei acest luru: “In plus, ne asteptam ca si alti furnizori de securitate sa descopere alte posibile neajunsuri ale produselor competitorilor si sa incurajeze un schimb echilibrat de informatii.”
  Nici macar nu au fost primii, solutia lor „Second Opinion Solution” este devansata de cei de la BitDefnder cu “Bitdefender 60-Second Virus Scanner”.
  RECLAMA E SUFLETUL COMERTULUI.
  Asta nu inseamna ca, Kaspersky nu este un produs foarte bun.
  Dar nu e unicul !

Leave a Reply