Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Iunie 2012

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat testul de performanta pe luna Iunie 2012, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 19 programe de tip Security Suite.
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si PC Mark 7 Professional Testing Suite.

S-a folosit un Intel Core i7 920 cu 4GB RAM si hard disk SATAII pe sistemul de operare: Windows 7 Professional SP1 x64.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). McAfee si Microsoft au fost cele mai lente produse, iar AVG si Qihoo au primit calificativul mediocre la prima scanare, revenind ulterior la very fast. Toate celelalte produse au fost rapide sau foarte rapide la ambele scanari.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut  very fast, cu exceptia Trend Micro (doar fast).

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programele antivirus au obtinut calificativul very fast, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni.

In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, doar Kingsoft si Qihoo au avut rezultate mediocre. Toate celelalte produse au fost rapide si foarte rapide.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Din pacate, Fortinet si G Data au obtinut rezultate mediocre aici.

S-a continuat cu evaluarea impactului asupra deschiderii unor documente Word sau PDF. Aici doar Kingsoft a fost codas, cu rezultate mediocre la prima rulare.

La final, s-a realizat testul PC Mark 7 Professional, unde pe primul loc s-au clasat F-Secure, Kaspersky si Sophos cu un scor de 99.6, urmat de ESET si Microsoft – 99.4. Pe locul trei s-a clasat Avira cu 98.9, iar pe patru – Avast!, Panda si Symantec cu 98.7. Codas a fost Kingsoft cu 91.4.
Testul PC Mark contine 6 scenarii din viata de zi cu zi a unui utilizator obisnuit. Fiecare scenariu contine cateva operatiuni care includ: criptare, decriptare, codare video, descarcarea de fisiere online, rularea unui joc, etc.

Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. F-Secure, Kaspersky, Sophos – 189.6
2. ESET – 189.4
3. Avast, Symantec – 188.7
4. BitDefender – 187.6
5. Microsoft – 184.4
6. Avira – 183.9
………………….
17. Kingsoft – 164.4

Este recomandat, daca aveti un PC mai slab, sau chiar daca e mai bun si nu vreti sa fie incetinit de suita de securitate, sa tineti cont de aceste rezultate. Produsele din prima jumatate a clasamentului final sunt cele mai bune in ceea ce priveste impactul asupra resurselor sistemului, cele din coada listei pot incetini calculatorul foarte mult.

Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Mai 2013.

Voi ce parere aveti despre aceste teste? Sunt credibile?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Iunie 2012”

 1. nicolae

  Ohhhh da kaspersky este la fel de usor pe un sistem ca si un elefant……ce naiba astia nici nu se mai ascund acuma cu masluirea acestor teste?

 2. Florin

  Am un PC cu i3 3220, 4GB RAM, restul nu conteaza. Kaspersky 2013, a ingreunat foarte mult PC-ul, incat, dupa 6 ani de folosit Kaspersky, am trecut la Norton. Acum calculatorul se misca foarte bine.

 3. Marius

  Subscriu la treaba cu kaspersky . Am renuntat la el pentru ca ingreuna sitemul comparativ cu alti antivirusi. Tot norton am instalat

 4. Andrei

  Kaspersky 2013 nu-mi ingreuneaza deloc sistemul intel dual core p6200 cu 6 gb ram, il gasesc mult peste bit defender si f-secure in ceea ce priveste viteza,…bravo lor au facut un mare progres

 5. radu
 6. Constantin

  Kaspersky Antivirus 2013 si Comodo firewall pe Windows 8,procesor i3 2130,la 3,4 Ghz ,4 GB RAM.
  Sistemul functioneaza foarte bine,rapid si fara probleme.

 7. Valigw

  Are dreptate Nicolae, din cati antivirusi am folosit, Kaspersky este unul dintre cei mai greoi.
  Nu pot sa-mi explic acest clasament !
  Ca sa nu ma pun rau cu fanii Kaspersky am sa recunosc, ca este si unul dintre cele mai bune.

Leave a Reply