11,6% dintre PC-urile echipate cu antivirus sunt infectate

Cel puțin unu din zece computere echipate cu o soluție antivirus este infectat cu viruși, relevă datele furnizate de Bitdefender QuickScan, scaner-ul de securitate ce identifică amenințările informatice active prin verificarea zonelor critice din computere.

Testul realizat în prima jumătate a anului arată că în medie 11,6% dintre computerele scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicația pentru desktop – 60-Second Virus Scanner – sunt infectate cu cel puțin un tip de software periculos. Studiul mai arată că dispozitivele infectate rulează o varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi de Windows, ce nu mai pot fi actualizate (precum Windows 2000, ce și-a încheiat ciclul de viață în iulie 2010) până la Windows 8 – cea mai recentă versiune a sistemului de operare al Microsoft. Numărul de infecții găsite pe fiecare platformă este proporțional cu cota de piață a fiecărei ediții de Windows.

’’În mai puțin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infecții sporadice la mai mult de 145 de milioane de amenințări cunoscute, o rată de 40.000 de viruși pe zi. Acest lucru pune o presiune uriașă pe soluțiile antivirus și crește probabilitatea unor infecții în cazul în care antivirusul și sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie – obținută printr-o scanare online – ar putea identifica incidentele de securitate înainte de a produce efecte asupra utilizatorului’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Datele arată că 9,28% dintre computerele ce rulează Windows 2000 sunt infectate. Windows XP, ce își va încheia ciclul de viață anul viitor în aprilie, este încă folosit masiv și are o rată de infecție de 12,8% dintre sistemele scanate. Trecând la sistemele noi de operare ale Microsoft, 11,47% dintre computerele ce rulează Windows 7 și o altă soluție de securitate au fost găsite infectate. În contrast, pe numai 4,59% dintre mașinile cu Windows 8 au fost găsiți viruși.

Potrivit OPWSAT, Windows 7 are cea mai mare cotă de piață dintre toate sistemele Windows, respectiv 53,8%, urmat de Windows XP, cu 36,2% și Windows Vista cu 8,1%.

Datele QuickScan relevă că cel mai mare număr de computere infectate sunt în India (rată de infecție de 14,48%), România (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) și Franța (7,47%). Statisticile reflectă doar infecțiile pe computere care rulează deja o soluție de securitate – plătită sau gratuită.

distributie infectii

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

10 responses to “11,610 dintre PC-urile echipate cu antivirus sunt infectate”

 1. Alexandru Ionut

  Nici nu-mi vine să cred că România se află pe locul 2… Încă un motiv pentru care utilizatorii de XP sunt forțați să facă upgrade. Bine, asta dacă le suportă hardware-ul un sistem de operare mai avansat.
  Principala vină pentru infectare o au utilizatorii. Un user avansat poate sta fără a avea un antivirus instalat pe Windows, sau poate folosește vreo distribuție Linux.

  1. cobra

   Mda, iar idei din astea că poți să stai fără să folosești antivirus sau să folosești vreo distribuție Linux. Și cu mașina poți să mergi fără roata de rezervă, dar când o pățești disconfortul este mai mare decât acela de a avea roata de rezervă la mașină.
   Iar Linuxul nu este scutit de antiviruși. Atâta doar că acei creatori de viruși nu și-au pus prea mult mintea cu el și incidența este mai scăzută. Dar nu zero. Iar când o pățești durerile de cap sunt mai mari.
   Aaaa, cei care au mâncărici în părțile dorsale pot sta fără un antivirus.
   De curiozitate, ce motiv ar avea un utilizator avansat să nu folosească antivirusul? Mai ales că sunt atâtea variante gratuite foarte bune.

 2. lmrke

  Probabil ca in aceste 11.6% sunt incluse si programele crackuite, pe care antivirusii le vad ca virusi.
  Daca mai ai si vreun activator de windows 8 ,e si ala virus.

 3. Nelu B

  @Radu, Scoala vietii…sti la ce ma refer

 4. Raluca

  Datele respective despre numarul de infectii pe tari (top 1-2-3-4) sunt valide numai in 2 cazuri:
  cazul 1: numarul de computere testate din fiecare tara este acelasi
  cazul 2: la calcularea procentelor respective ( nr de infectii) s-a facut o ponderare cu nr de calculatoare scanate

 5. NEHALEM

  una peste alta cand incepusem si eu sa am putina incredere in bitdefender….no coment,raman la parerea ca nu degeaba este poreclit “bugdefender” concluzie:UN GUNOI punct

  1. Vali

   Poti sa ne zici si noua ce problema ai avut cu Bitdefender de te-a suparat asa tare ???

 6. NEHALEM

  @Vali nu este vb de o problema ci despre mai multe probleme dar ultima experienta chiar a umplut paharul,si nu vb de dragul de a vorbi, sincer am respectat Bitdefender pana in punctul in care se dovedeste ca in loc sa fie util mai degraba este veriga slaba ….

 7. NEHALEM

  Ce ma deranjeaza enorm sunt alarmele false,ultima experienta vreau sa zic ca a fost f ciudata,ori a fost un update cu probleme ,cv s-a intamplat,cert este ca totul a fost cauzat de bitdefender,fara nici o indoaiala..pe un system de ultima generatie ……….doar ca idee :core i5 ivy bridge,8gb ram ddr3 ,2gb video ,1TB hdd,etc windows 8 x64, sa ajung sa ma uit la pc ca la tv este o realizare….culmea ..nu imi aduc aminte sa fii patit astfel de experiente in viata mea…si nu sunt nici vreun incepator ,am ceva ani in spate,nu ma dau vreun profesor in IT,nu conteaza,ce conteaza este faptul ca chiar am ajuns la parerea ca mai bine evit sa instalez bitdefender si gata .bafta

 8. NEHALEM

  intrebare:Cat % dintre PC-urile echipate cu antivirusul bitdefender intampina dificultati?de la bug-uri la alt gen de probleme?Tare sunt curios!

Leave a Reply