41% dintre victimele fraudelor online nu si-au recuperat banii

Potrivit studiului global Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de catre B2B International si Kaspersky Lab in vara acestui an, 41% dintre utilizatorii care si-au pierdut banii ca urmare a fraudelor financiare cibernetice nu au primit nici macar un ban inapoi.

Teoretic vorbind, chiar daca scammer-ii reusesc sa fure bani dintr-un cont de e-banking sau e-payment, sumele pot fi returnate de catre banca sau ca rezultat al demersurilor legale. Cu toate acestea, studiul B2B International a relevat ca succesul este departe de a fi garantat. Numai 45% dintre utilizatorii care au fost victime ale fraudelor online si-au primit toti banii inapoi. Alti 14% au recuperat o parte a banilor furati, dar restul de 41% nu au primit nimic.

Tinand cont de plangerile a 33% dintre victime, banii reprezinta posesiunea cel mai greu de recuperat in cazul furturilor care au loc in timpul operatiunilor de e-payment. In 17% dintre cazuri banii au disparut in timpul sesiunilor de e-banking, in timp ce 13% dintre victime erau clienti ai magazinelor online. Bancile si magazinele online returneaza banii clientilor in proportie mai mare decat sistemele de e-payment – in general numai 12% dintre clientii online au fost despagubiti integral pentru pierderile care au avut loc din cauza unor atacuri malware, iar pentru clientii bancilor acest procent ajunge la 15%. Unul din zece respondenti au fost destul de norocosi incat sa isi primeasca toti banii inapoi. Multi dintre cei care si-au pierdut banii – 6% dintre magazinele online, 4% dintre clientii de online banking si 4% dintre utilizatorii sistemelor de e-payment – au raportat pierderi de bani nerecuperate.

In acelasi timp, multi utilizatori sunt increzatori ca tranzactiile lor sunt protejate de catre furnizorii acestor servicii. Rezultatele studiului B2B International au aratat ca 45% dintre respondenti considera ca banca este responsabila de returnarea banilor pierduti in timpul operatiunilor online si 42% dintre cei intervievati considera ca banca ar trebui sa ofere instrumente gratuite de securitate pentru a proteja transferurile de bani.

Astfel, se creeaza „o furtuna perfecta” – infractorii cibernetici simt ca pot face profit si isi intensifica eforturile de a fura banii de la utilizatori, in vreme ce acestia deleaga mare marte din masurile de protectie bancilor, serviciilor de e-payment si magazinelor online. Insa acestea nu pot sau nu vor tot timpul sa ofere nivelul necesar de protectie, fie din motive tehnice, fie din alte motive. Astfel, atacurile care vizeaza tranzactiile financiare sunt si mai atractive pentru infractorii cibernetici. Din fericire, exista o metoda sigura de ameliora aceasta situatie.

O solutie avansata de protectie reprezinta metoda perfecta de a creste nivelul de securitate a tranzactiilor online. Totusi, atunci cand un atac cibernetic vizeaza direct banii, este posibil ca protectia „universala” oferita de catre majoritatea produselor din clasa produselor de securitate pe internet sa nu fie de ajuns. Pentru a maximiza profiturile in urma atacurilor care isi ating tinta, infractorii cibernetici sunt dispusi sa investeasca in instrumentele malware dedicate si sofisticate pe care solutiile antivirus le detecteaza foarte greu. De exemplu, ei cumpara vulnerabilitatile din aplicatiile legitime, creeaza copii exacte ale site-urilor bancilor etc.

Avand in vedere particularitatile fraudelor online, Kaspersky Lab a dezvoltat tehnologia unica Safe Money pentru a proteja computerele de atacurile financiare. Safe Money reprezinta un set de mecanisme de protectie de inalta clasa care sunt activate automat atunci cand utilizatorii desfasoara operatiuni de online banking sau plati online. Sistemul de verificare integrat pe mai multe niveluri este capabil sa verifice autenticitatea site-urilor pe care utilizatorii incearca sa le acceseze, protejandu-i astfel de atacurile de tip phishing. Modul special de browsing securizat protejeaza activitatile online ale utilizatorilor de atacuri malware. Un alt mecanism verifica aplicatiile de pe computer pentru a descoperi eventualele vulnerabilitati, protejeaza cu eficienta importiva exploit-urilor (programe malware care exploateaza vulnerabilitatile din software-uri legitime). In plus, tehnologiile Tastatura Securizata si Tastatura Virtuala protejeaza impotriva keylogger-elor si asigura introducerea in siguranta a parolelor si a informatiilor cardurilor bancare, fara riscul ca acestea sa fie interceptate.

Combinatia completa de mecanisme ale tehnologiei Safe Money asigura protectie maxima pentru banking online si pentru tranzactii de plata. Aceasta tehnologie este disponibila ca parte din Kaspersky Internet Security Multi-Device si Kaspersky PURE 3.0 – doua solutii avansate de protectie pentru utilizatorii individuali.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply