34% dintre utilizatori nu sunt precauti cand se conecteaza la retele Wi-Fi

Conectarea la hot spot-uri Wi-Fi timp de cateva momente pe zi a devenit deja o a doua natura pentru multi utilizatori de smartphone-uri. O astfel de retea poate expune dispozitivul la riscuri ascunse. Totusi, mai mult de jumatate dintre utilizatori nu adopta nicio masura de precautie atunci cand se conecteaza la o retea Wi-Fi publica, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, efectuat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab, in vara anului 2013.

In prezent, este foarte simplu sa stai tot timpul online – pe langa retelele celulare si cele broadband, utilizatorii au la dispozitie, in mod constant, cel putin un hotspot pentru conectarea computerului sau a dispozitivului mobil la internet.

Insa, aceste hotspot-uri nu asigura protectia utilizatorilor – multi dintre acestia nefiind constienti sau ingrijorati cu privire la posibilele probleme cu care se pot confrunta ulterior. Potrivit studiului, 34% dintre utilizatori au declarat ca nu au adoptat nicio masura de protectie in timpul folosirii unui hotspot, pe cand 17% au declarat ca au efectuat tranzactii bancare sau cumparaturi online folosind diferite retelele Wi-Fi disponibile. Numai 15% dintre utilizatori au declarat ca au verificat standardul de criptare al punctului de acces la internet. Sunt necesare masuri suplimentare de protectie atunci cand folositi o retea Wi-Fi publica?

Utilizatorul, website-ul si intermediarul (‚Man-in-the-Middle’)

Raspunsul este, fara indoiala, DA. Nu poti sti niciodata ce ar putea face „tipul cu laptop de la masa vecina”. Poate, la fel ca tine, isi verifica email-ul sau sta de vorba cu un prieten. Sau poate ca monitorizeaza activitatea online a tuturor celor din jurul lui – inclusiv pe a ta. Atacurile de tip „Man-in-the-Middle” fac acest lucru posibil. Orice punct de acces Wi-Fi reprezinta o cale de acces la internet pentru toate dispozitivele conectate. Fiecare actiune a unui dispozitiv este transmisa prin intermediul punctului de acces si numai apoi ajunge la site-urile pe care utilizatorii doresc sa le viziteze. Fara criptarea comunicarii dintre utilizatori si punctul de acces, este foarte simplu pentru un infractor cbernetic sa intercepteze toate datele inregistrate de utilizator. Acestea pot include date bancare sau informatii inregistrate pe site-ul unui magazin online. In plus, astfel de atacuri sunt posibile chiar si daca hotspot-ul este protejat printr-o parola sau daca utilizatorul navigheaza pe site-uri folosind conexiuni securizate https. Ce tip de informatii sunt de interes pentru infractorii cibernetici? Orice tip de date care le pot aduce un profit – in special date de inregistrare pentru diferite conturi si parole pentru e-mail, e-banking, e-payment si retele sociale.

Securitatea intermediara

Kaspersky Lab recomanda numai folosirea conexiunilor securizate pentru punctele de acces. Doar astfel se poate reduce considerabil riscul ca infractorii cibernetici sa intercepteze activitatea online. Insa, daca utilizatorul doreste sa foloseasca website-uri care cer inregistrarea informatiilor personale, precum numele contului si parola, aceasta masura de precautie trebuie insotita de alte instrumente de protectie.

Tehnologia Safe Money, dezvoltata de Kaspersky Lab, asigura cea mai buna protectie posibila pentru tranzactiile bancare si pentru platile online. Safe Money reprezinta un set de mecanisme de protectie care se activeaza automat atunci cand utilizatorul acceseaza adresa unui magazin online sau a unui serviciu de e-banking sau de plati online. Safe Money protejeaza utilizatorii impotriva atacurilor care folosesc vulnerabilitati software, pagini de phishing, programe tip malware si atacuri de tip Man-in-the-Middle. De indata ce conexiunea securizata intre browser si site-ul bancii este stabilita, tehnologia Safe Money verifica certificatul site-ului, comparandu-ul cu baza de date actualizata constant a listei de site-uri de incredere (Whitelisting), pentru a se asigura de autenticitatea paginii. Daca adresa se regaseste in baza de date, site-ul este de incredere. Daca aceasta nu se regaseste pe lista, adresa poate fi una falsa sau poate fi creata de asa-zisul “Man-in-the-Middle”, pentru a insela utilizatorii si pentru a le fura datele personale. Tehnologia Safe Money nu va permite sa se intample acest lucru.

Functia Safe Money se regaseste in produsele Kaspersky Internet Security si Kaspersky PURE 3.0 pentru utilizatori individuali. Solutia Kaspersky Internet Security este, de asemenea, disponibila in pachetul Kaspersky Internet Security – Multi-Device, produsul dezvoltat pentru a proteja mai multe dispozitive care folosesc sisteme de operare diferite.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply