Peste o treime dintre utilizatori au primit e-mailuri bancare false

phishingPotrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks realizat in vara anului 2013 de B2B International alaturi de Kaspersky Lab, aproximativ 38% dintre utilizatori au primit e-mailuri false, care pareau a fi fost trimise de banci. Infractorii se folosesc adesea de notificari false din partea bancilor pentru a insela utilizatorii sa isi divulge datele bancare si sa le ofere acces la banii din cont.

Serviciile pentru tranzactii online (sisteme de e-payment, e-banking si magazine online) au devenit acum o parte intrinseca a vietii moderne pentru multi utilizatori. Studiul B2B International releva ca 95% dintre respondenti au facut cumparaturi online, 91% au folosit servicii bancare online si 74% au facut plati online. Aceasta tendinta nu avea cum sa fie ignorata de catre infractori.

Potrivit studiului, 38% dintre utilizatori au primit e-mailuri false ce pareau a veni din partea unei banci. 11% dintre respondenti au semnalat mesaje suspecte din partea unui magazin online. 11% dintre cei intervievati au fost redirectionati automat, cel putin o data, catre un site suspect care le cerea sa isi introduca datele contului bancar. Aproape 4% dintre respondenti au recunoscut ca si-au introdus datele bancare pe site-uri suspecte. Toate acestea reprezinta exemple de activitati ale infractorilor cibernetici angrenati in tentative de phishing, unul dintre numeroasele tipuri de atacuri periculoase care au ca tinta informatii financiare confidentiale importante: numarul cardului de credit, datele de inregistrare si parolele conturilor bancare online etc.

Desi multi utilizatori precauti si cu experienta probabil recunosc majoritatea tentativelor de phishing, de multe ori aceste atacuri isi ating tinta: aproape 3% dintre respondenti au declarat ca si-au pierdut banii din cauza infractorilor cibernetici. Din punct de vedere statistic, 3% reprezinta un procent relativ mic, insa tinand cont de faptul ca numarul de utilizatori afectati anual este foarte mare, chiar si o rata de succes mica poate cauza pierderea unor sume mari de bani. Conform studiului The Evolution of Phishing Attacks 2011-2013, realizat de Kaspersky Lab in primavara anului 2013, printre utilizatorii serviciului cloud Kaspersky Security Network, 21% dintre atacurile de phishing care au avut loc in perioada aprilie 2012 – mai 2013, au implicat pagini false ale bancilor si ale altor organizatii financiare. Cifrele detaliate arata ca 7,5 milioane de utilizatori sunt afectati de tentativele de phishing pe parcursul unui singur an la nivel mondial. Cu alte cuvinte, la fel ca in viata reala, fraudele virtuale presupun pericole serioase care pot fi combatute numai cu ajutorul protectiei specializate.

Cum iti poti proteja banii impotriva infractorilor cibernetici

Tehnologia de protectie avansata de la Kaspersky Lab, Safe Money, este menita sa ajute utilizatorul sa isi tina banii departe de infractorii cibernetici. Componenta Safe Money cuprinde un set de mecanisme de protectie speciale, care se activeaza automat de fiecare data cand utilizatorul face banking sau cumparaturi online. Tehnologia protejeaza eficient banii utilizatorului de aproape toate tipurile de atacuri din arsenalul infractorilor financiari.

Tehnologia avansata anti-phishing detecteaza si blocheaza in special website-urile false care incearca sa insele utilizatorii sa isi dezvaluie informatiile financiare. Safe Money verifica autenticitatea certificatelor de securitate ale site-urilor bancare sau de plati online pentru a asigura un nivel crescut de protectie a tranzactiilor financiare. Optiunea speciala „safe browser” protejeaza activitatile online ale utilizatorului impotriva atacurilor malware. Tehnologiile „Secure Keyboard” si „Virtual Keyboard” se asigura ca parolele si detaliile cardului de credit nu pot fi interceptate atunci cand sunt tastate, protejand informatiile importante de keyloggeri.

In plus, Safe Money incorporeaza un sistem care verifica aplicatiile instalate pe PC, avertizand utilizatorul in cazul detectarii unor vulnerabilitati de software care pot facilita infectarea computerului.

Aceste tehnologii combinate ofera protectie ampla impotriva amenintarilor financiare si asigura protectia maxima pentru platile si tranzactiile bancare online.

Componenta Safe Money este disponibila in cadrul produsului Kaspersky Internet Security – solutia de securitate avansata pentru utilizatorii individuali – si ca parte a pachetului Kaspersky Internet Security – Multi-Device, solutia de securitate pentru toate dispozitivele.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply