Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Octombrie 2013

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat testul de performanta pe luna Iunie 2012, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 23 programe de tip Security Suite.
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si PC Mark 7 Professional Testing Suite.

S-a folosit un Intel Core i5-3330 (3 GHz) cu 4GB RAM si hard disk SATAII pe sistemul de operare: Windows 8 Professional x64.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Microsoft a fost cele mai lent produs. Toate celelalte produse au fost rapide sau foarte rapide la ambele scanari.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut  very fast, cu exceptia Fortinet, McAfee, Trend Micro (doar fast).

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programele antivirus au obtinut calificativul very fast, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni.

In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, toate produsele au fost rapide si foarte rapide.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Si aici performanta produselor a fost buna (fast si very fast).

S-a continuat cu evaluarea impactului asupra deschiderii unor documente Word sau PDF. Aici doar Kingsoft a fost codas.

La final, s-a realizat testul PC Mark 8 Professional, unde pe primul loc s-au clasat Avira, BitDefender, Qihoo, Sophos cu 99 puncte dintr-un maxim de 100. Pe locul doi s-au clasat Avast, BullGuard, Emsisoft, F-Secure, Kaspersky cu 98.8 puncte. Locul trei a fost ocupat de ESET cu 98.6 puncte. Codasele au fost McAfee cu 94.8 pcte si Fortinet – 94.6.
Testul PC Mark contine 6 scenarii din viata de zi cu zi a unui utilizator obisnuit. Fiecare scenariu contine cateva operatiuni care includ: criptare, decriptare, codare video, descarcarea de fisiere online, rularea unui joc, etc.

Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. Avira, BitDefender, Sophos – 189
2. Avast, F-Secure, Kaspersky188.8
3. AVG – 188.1
4. Qihoo – 187
5. Symantec – 186.8
6. ESET – 183.6
………………….
17. Trend Micro – 170.3

Este recomandat, daca aveti un PC mai slab, sau chiar daca e mai bun si nu vreti sa fie incetinit de suita de securitate, sa tineti cont de aceste rezultate. Produsele din prima jumatate a clasamentului final sunt cele mai bune in ceea ce priveste impactul asupra resurselor sistemului, cele din coada listei pot incetini calculatorul foarte mult.

Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Octombrie 2013.

Voi ce parere aveti despre aceste teste? Sunt credibile?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Octombrie 2013”

 1. axelluny

  Da sunt foarte credibile atât timp cât avira este în frunte.Garantez pentru avira că nu are nici un impact asupra calculatorului ,pur și simplu e instalată degeaba pe calculator.Întâlnesc zilnic calculatoare cu avira instalată pe care colcăie virușii.Este foarte impotentă cu viruși genVirus.Win32.Sality.aa Win32/Sality.AM W32/Sality.ah sau Net-Worm.Win32.Kido.ih.O mai fi și alții dar de aceștia îmi amintesc acum.

  1. baubau@yahoo.com

   @ axelluny

   Bine spus , ce mai conteaza acuma protectia , pc-ul sa mearga repede , foarte multi asta isi doresc din cite am observat .

   Bitdefender si Kaspersky ce ofera protectie nu sunt buni ca consuma resurse, priviti procesele acestor 2 av-uri si comparatile cu yahoo messenger ,dupa care sa ne spuneti.

   Acuma apare dilema: “unde sa ma uit” .

 2. Moroi

  Ciudat, eu am pus Avira special sa dezinfectez un sistem de Sality. A mers ! Vorba lui Baubau “unde sa ma uit?”

 3. andrei

  salut bitdefender pe un win 7 x64 i7 3630qm 8gb ram incetineste ? ca vad ca imi deschide 5 procese.. total security 2014.. multumesc

  1. baubau

   Daca si la sistemul tau iti faci probleme atunci e clar , protectie conteaza in prima faza, nu consumul de resurse , degeaba nu il simti in sistem daca clocaie “animalele de companie” ale Windos-ului .

   Unii ati luat exemplul celor ce se pling de acest impediment ,datorita faptului ca inca mai au cite un cazan pe care il chinuie toata ziua , de aici a aparut si boala asta numita “consum de resurse” .

 4. Cobra

  Impactul asupra resurselor unui PC se vede mai pregnant chiar pe unul cu adevărat slab. Am pus acum două săptămâni BitDefender Free pe un junghi cu procesor 1700+ și RAM 512MB și l-a îngenunchiat. Reinstalat și pus AVG Free și zbârnâie.
  Apropo, cred că ar trebui să mai spun că utilitarul de dezinstalare al lui Bitdefender după ce că stă un car de timp până dezinstalează antivirusul, este cam inutil. Ca să scăpați de regiștrii rămași (care nu sunt puțini în acest caz) trebuie să folosești fie Revo Uninstaller, fie Iobit Uninstaller, fie AV Uninstaller sau OPSWAT AppRemover. Abia atunci se poate folosi un alt antivirus.

  1. Valigw

   Au sa “zbarnaie” (ce sonoritate rusa, nu-mi place) pe 2 tonuri: AVG si virusii !
   Eu am pus Avast pe un “junghi” de calculator asemanator si apoi Bitdefender care a fost mai “light”. Nu te supara dar nu indraznesc sa pun nimanui AVG, sunt alti antivirusi free mai buni.
   Citesti de mult aici, ai vazut ca in ultimul test AVG este al 7 lea ca impact ? Oricum nu foloseste daca e MEDIOCRU. Am avut si eu probleme cu dezinstalarea o data, la Outpost, cu nimic nu reuseam !
   Ai dreptate ca dezinstalarea oricarui program trebuie facuta musai cu un program specializat (personal folosesc primele 2 recomandate de tine), altfel ramai cu “o tufa” de registri si alte gunoaie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.