Kaspersky Lab – prognoza pentru anul viitor

Expertii Kaspersky Lab au realizat prognoza pentru 2014. Nu este surprinzator ca mare parte din ceea ce au vazut in „globurile lor de cristal” are legatura cu dezvaluirile lui Edward Snowden.

 Previziuni pentru utilizatorii finali

Infractorii cibernetici vor viza:

–       intimitatea

Dupa scandalul Snowden din 2013, oamenii sunt hotarati sa isi protejeze viata privata, in ciuda actiunilor tuturor serviciilor de informatii din lume. Acest fapt se traduce in protejarea informatiilor stocate pe computere si pe dispozitivele mobile si in asigurarea confidentialitatii prezentei online. Astfel, serviciile VPN si „Tor-anonymizers” vor avea mai multa popularitate, iar instrumentele locale de criptare vor fi din ce in ce mai cautate.

–       banii

In 2014, expertii Kaspersky Lab se asteapta ca infractorii cibernetici sa continue sa dezvolte instrumente care au ca scop furtul de bani – direct sau indirect. Pentru a avea acces direct la „buzunare”, infractorii isi vor rafina instrumentele create pentru a accesa conturile bancare ale detinatorilor de dispozitive mobile (phising pe mobil, Troieni bancari). Botnetii mobili vor fi cumparati si vanduti si vor fi, de asemenea, utilizati pentru a distribui atasamente malware din partea tertilor. Pentru a sustine furturile indirecte este probabil sa vedem mai multe versiuni sofisticate ale Troienilor care cripteaza informatiile de pe dispozitivele mobile, impiedicand accesul la fotografii, contacte si corespondenta pana in momentul in care este platita o taxa de decriptare. Smartphone-urile care ruleaza sistemul de operare Android vor fi, fara indoiala, primele vizate.

–       Bitcoin

Expertii Kaspersky Lab se asteapta ca, in 2014, sa fie inregistrata o crestere considerabila a numarului de atacuri asupra portofelelor utilizatorilor Bitcoin, a rezervelor de Bitcoin si a burselor. Puteti afla cum pot fi protejate monedele Bitcoin aici.

Prognoza pentru mediul de afaceri

–       Pentru furnizorii de servicii de internet

Mai multi furnizori de servicii de internet au anuntat deja implementarea unor masuri suplimentare pentru a proteja datele utilizatorilor, de exemplu, criptarea tuturor informatiilor transmise intre propriile servere. Implementarea unor masuri mai sofisticate de protectie va continua si este posibil sa devina un factor-cheie in alegerea unui furnizor.

–       Pentru furnizorii de servicii de arhivare in cloud

Hackerii vizeaza angajatii serviciilor cloud, vazandu-i ca pe cea mai slaba veriga in lantul de securitate. Un atac de succes in acest caz ar putea reprezenta accesul infractorilor cibernetici la un volum imens de date. In plus fata de furtul de informatii, atacatorii ar putea fi interesati si de stergerea sau modificarea informatiilor – in unele cazuri dezinformarea intentionata ar putea valora chiar mai mult pentru cei care stau in spatele atacului.

–       Pentru dezvoltatorii software

Furtul surselor produselor populare (in industria de gaming, dezvoltarea de aplicatii mobile etc.) ofera atacatorilor o oportunitate excelenta de a descoperi vulnerabilitati si de a le utiliza pentru propriile scopuri frauduloase. In plus, daca infractorii cibernetici au acces la resursele victimei, ei pot modifica codul programului sursa si sa implementeze backdoor-uri in aceasta.

–       Pentru rivali

Dezvaluirile facute de catre Snowden au demonstrat ca unul dintre scopurile spionajului cibernetic intre state este de a oferi sustinere financiara companiilor „prietenoase”. Acest factor a doborat barierele etice care au restrictionat initial companiile sa foloseasca metode neconventionale de a concura cu rivalii lor. In noua realitate a spatiului cibernetic, companiile iau in considerare posibilitatea de a derula acest tip de activitate. Companiile vor contracta, in acest scop, mercenari cibernetici, grupuri organizate de hackeri competenti care pot oferi servicii personalizate de spionaj cibernetic.

Previziunile pentru WWW

„Internetul a inceput sa se imparta in segmente nationale”, a spus Alexander Gostev, Chief Security Expert, Global Research & Analysis Team. „Dezvaluirile lui Snowden au intensificat cererea pentru reguli care sa interzica utilizarea serviciilor straine. Unele tari nu mai sunt dispuse sa lase nici macar un byte de informatie sa iasa din retelele proprii. Aceste aspiratii vor evolua, iar restrictiile legislative se vor transformain mod inevitabil in interdictii tehnice. Urmatorul pas va fi probabil incercarea de a limita accesul unor entitati straine la informatiile unei tari. Pe masura ce aceasta tendinta continua sa se dezvolte, s-ar putea ajunge, la un moment dat, la disparitia Internetului asa cum il stim astazi, care se va diviza in zeci de retele nationale. Tenebrosul Darknet va fi atunci singura retea www”, a incheiat Gostev.

Mai multe tari au adoptat sau au in plan adoptarea legislatiei care interzice utilizarea serviciilor straine. In noiembrie, Germania a anuntat ca toate comunicatiile dintre autoritatile germane vor fi complet blocate in tara. Brazilia si-a facut publice planurile de a construi un canal alternativ pentru Internet pentru a nu-l utiliza pe cel care trece prin Florida (SUA).

Raportul complet este disponibil pe securelist.com

Opinia expertului in ceea ce priveste prognoza pentru anul viitor – urmariti materialul video aici

Lectura suplimentara:

Kaspersky Security Bulletin 2013. Malware Evolution

Kaspersky Security Bulletin 2013. Corporate threats

Kaspersky Security Bulletin 2013. Overall statistics for 2013

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.