Problemele de securitate determina o treime dintre utilizatori sa evite serviciile de mobile banking

Potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab in 2013, aproape o treime dintre utilizatori considera ca accesarea serviciilor de plati online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigura. Acestia nu au incredere in securitatea dispozitivelor mobile in ceea ce priveste efectuarea cumparaturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking.

Magazinele, platformele de plati online si sistemele e-banking au simplificat multe operatiuni financiare. Acestea le ofera utilizatorilor posibilitatea sa isi plateasca facturile, sa cumpere obiecte greu de gasit si sa faca tranzactii prin cateva click-uri si fara a pierde timpul la ghisee aglomerate.

Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor și a tabletelor face online banking-ul și mai convenabil: portabilitatea și funcționalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon. Nu toți proprietarii de smartphone-uri și de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum și se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.

Potrivit studiului B2B International, 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online. Un procent ceva mai mic, dar totusi considerabil, de proprietari de smartphone-uri si tablete (31%) nu se simt confortabil cu utilizarea dispozitivelor lor pentru operatiuni de online banking. In plus, doar 23% dintre utilizatorii de smartphone-uri și 45% dintre utilizatorii de tablete sunt ingrijorati cu privire la introducerea de informatii financiare prin intermediul gadget-urilor.

Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile mobil la nivel mondial si, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de catre infractorii cibernetici, fapt firesc, tinand cont de faptul ca numarul mai mare de utilizatori atacati face mai usoara obtinerea de venituri ilegale pentru infractori. Potrivit Kaspersky Lab, 99% din numarul total de mostre de malware mobile existente sunt dezvoltate pentru Android. In 2012, expertii companiei au identificat 35.000 de mostre de malware pentru Android. In primele sase luni ale anului 2013 acest numar a crescut la peste 47.000.

Aceste date i-au convins pe unii dintre utilizatori sa renunte la aceste dispozitive cu totul si sa le foloseasca cu atat mai putin pentru tranzacții financiare online – 11% dintre cei intervievati au declarat ca nu ar folosi sistemul Android din cauza acestui motiv.

Aplicatiile Android pentru operatiuni bancare online false, atacurile de tip phishing si atacurile malware dezvoltate pentru a intercepta datele utilizatorului prin intermediul tastaturii sunt unele dintre instrumentele malware cel mai frecvent utilizate pentru a ataca proprietarii de dispozitive care folosesc sistemul Android.

Insa, proprietarii de smartphone-uri și tablete nu pot fi invinovatiti pentru ca sunt excesiv de prudenti in ceea ce priveste utilizarea serviciilor financiare. Cu toate acestea, in ciuda numarului tot mai mare de amenințari pentru Android, utilizatorii pot face plati de pe smartphone-uri sau tablete in condiții de siguranta, prin protejarea dispozitivelor lor cu ajutorul unei solutii de securitate de incredere.

Pentru a impiedica utilizatorii de dispozitive Android sa devina victime ale infractorilor cibernetici, inclusiv ale fraudelor financiare, Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android, o solutie de securitate usor de utilizat, care dispune de o varietate de mecanisme de protectie capabile sa asigure un nivel inalt de siguranta pentru proprietarii de dispozitive mobile.

Tehnologiile avansate de detectare a fisierelor malware incorporate in aceasta solutie previn instalarea de spyware care imita aplicatiile bancare chiar daca programul a fost descarcat din magazinul oficial Google Play. Modulul anti-phishing integrat detecteaza si blocheaza paginile false de banking, de plati si magazinele online pe care infractorii le folosesc adesea pentru a convinge victimele sa dezvaluie datele de autentificare și informațiile conturilor personale. O alta functie speciala a solutiei Kaspersky Internet Security for Android este abilitatea de a verifica link-urile web din SMS-uri, protejand utilizatorii de atacurile malware trimise prin intermediul e-mailurilor in masa sau a mesajelor scurte, folosite frecvent de catre infractorii cibernetici.

Soluția Kaspersky Lab furnizeaza protectie sigura impotriva tuturor tipurilor de amenintari, inclusiv a celor care vizeaza bani utilizatorilor.

Kaspersky Internet Security for Android poate fi descarcat de pe site-ul Kaspersky Lab si din Google Play. In plus, solutia este integrata in pachetul Kaspersky Internet Security – Multi-Device, un produs dezvoltat pentru a proteja mai multe dispozitive mobile care ruleaza sisteme de operare diferite.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply