Numarul saptamanii: 10 milioane de aplicatii pentru Android cu componenta malware

malware androidLa sfarsitul lunii ianuarie 2014, Kaspersky Lab a inregistrat aproximativ 200.000 de mostre unice de malware pentru dispozitive mobile, in crestere cu 34% fata de luna noiembrie a anului 2013, cand fusesera inregistrate peste 148.000 de mostre. Infractorii cibernetici isi concentreaza in continuare eforturile pe telefoanele mobile care ruleaza sistemul de operare Android. Raportul Kaspersky Lab a constatat ca, in luna ianuarie, numarul de aplicatii pentru Android cu componenta malware a depasit 10 milioane.

Pe 30 ianuarie 2014, Google Play includea 1.103.104 de aplicatii[1]. Magazinele alternative, neoficiale, contin mult mai multe, iar acestea sunt mult mai susceptibile sa aiba componente malware. Kaspersky Lab a identificat pana acum 10 milioane de aplicații cu factor de risc, deoarece infractorii cibernetici folosesc, de asemenea, software Android legitim ca vehicul pentru codul malware.

In majoritatea cazurilor, programele malware au drept tinta informațiile financiare ale utilizatorului. De exemplu, acesta a fost cazul cu versiunea pentru mobil a troianului Carberp, care este originar din Rusia. Acesta intercepteaza datele de autentificare de indata ce sunt transmise catre serverul unei banci. Potrivit expertilor Kaspersky Lab, majoritatea aplicatiilor malware pentru Android sunt, in prezent, dezvoltate in Rusia.

Pentru a evita infectiile malware, expertii ii sfatuiesc pe utilizatori sa urmeze aceste recomandari:

• Nu activati modul “dezvoltator” de pe dispozitiv

• Nu activati optiunea “instalati aplicatii din surse terte”

• Instalati numai aplicatii de pe canalele oficiale

• Cand instalati aplicatii noi, fiti atenti la drepturile pe care le solicita

• Utilizati o solutie antivirus

Mai multe informatii:

Amenintarile mobile in 2013

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Numarul saptamanii: 10 milioane de aplicatii pentru Android cu componenta malware”

  1. Vasile

    nu ma ajuta cu nimic.
    de ce nu fac astia de la android in asa fel in cat sa pot bloca aplicatia sa imi inregistreze microfonul, sa faca poze, si altele fara acordul meu ?

    Ca sa fac eu asta trebuie sa-mi rootez telefonul, si sa pierd garantia.

    De exemplu aplicatia facebook, cere tone de drepturi. La fel si multe multe alte aplicatii din google play. Drepturi de care oficial n-au nevoie.

Leave a Reply