Atacurile cibernetice care duc la pierderea fisierelor media l-ar putea costa pe un utilizator aproximativ 378 dolari

atac ciberneticValoarea medie a fisierelor multimedia pe care un utilizator le-ar putea pierde de pe dispozitivul personal, ca urmare a unui atac cibernetic sau a altor incidente, este estimat la 378 dolari in Europa, potrivit analizei Consumer Security Risks Survey, realizate de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab. Multe dintre aceste pierderi ar putea fi prevenite, insa utilizatorii, dupa ce achizitioneaza conținut digital, adesea nu iau masurile necesare pentru a se asigura ca acest continut este securizat.

Utilizatorii pot pierde fisiere in diferite moduri: in cazul in care dispozitivele lor sunt pierdute sau furate, sau daca devin victime ale infractorilor cibernetici. Acestia din urma stiu ca fișierele utilizatorilor sunt valoroase pentru ei, de aceea dezvolta constant noi tipuri de malware care pot cripta datele de pe un hard disk si apoi cer o recompensa pentru returnarea lor.

Potrivit sondajului B2B International, pe parcursul anului trecut, 22% dintre respondentii din Europa s-au confruntat cu un atac cibernetic. In acelasi timp, peste 60% dintre victimele programelor malware care fie au deteriorat sau distrus date personale, au spus ca nu au reusit sa recupereze integral fisierele respective. In aceeasi perioada, aproximativ 12% in dintre utilizatori s-au confruntat cu pierderea, furtul sau deteriorarea dispozitivului lor.

Studiile au aratat ca pierderile potentiale, rezultate din pierderea de continut multimedia (cu alte cuvinte, valoarea monetara a fisierelor care nu pot fi recuperate) este mai mare in randul respondentilor mai tineri, care descarca in mod constant muzica si filme. De exemplu, respondentii din grupa de varsta 16-24 de ani s-ar putea confrunta cu o pierdere medie de 670 dolari, pe cand cei din grupul de 25-34 ani ar suporta o pierdere medie de 455 dolari, iar utilizatorii cu varsta de peste 45 de ani ar pierde in medie 227 de dolari.

Cand vine vorba despre valoarea datelor pierdute in diferite tari, locuitorii din China și Rusia au avut cele mai mari pierderi medii, de 816 dolari si, respectiv, 807 dolari per utilizator. Aceasta cifra este mult mai mica in Europa (378 dolari) si in America de Nord (342 dolari).

Pentru a-si proteja bunurile digitale, utilizatorii trebuie nu doar sa-si faca in mod regulat un back-up al datelor personale, ci, de asemenea, sa isi protejeze dispozitivele personale impotriva atacurilor malware concepute pentru a fura sau pentru a sustrage informatii. Proprietarii de smartphone-uri și tablete ar trebui sa utilizeze, de asemenea, instrumente suplimentare menite sa ajute la localizarea dispozitivului pierdut sau sa reduca daunele potentiale ale furtului unui dispozitiv.

Astfel, Kaspersky Lab a creat Kaspersky Internet Security – Multi-Device, o solutie cuprinzatoare care ofera protectie maxima utilizatorului impotriva tuturor tipurilor de amenintari cibernetice.

Solutia include produse individuale de protectie a computerelor care ruleaza sistemele de operare Microsoft si Mac, precum si a smartphone-urilor si a tabletelor care ruleaza Android. Proprietarii de iPhone si iPad pot descarca aplicatia gratuita Kaspersky Safe Browser, pentru a accesa in conditii de siguranta continut web pe dispozitivele lor.

Pe langa setul de tehnologii antivirus, fiecare produs integrat in Kaspersky Internet Security – Multi-Device include caracteristici speciale pentru o protectie de incredere impotriva amenintarilor specifice dispozitivului. De exemplu, versiunea solutiei concepute pentru a proteja PC-urile care ruleaza pe Windows include o functie anti-blocare, care contracareaza troienii de tip Blocker – programe malware care blocheaza accesul utilizatorilor la computer si cer o rascumparare pentru a restabili accesul.

Versiunea produsului pentru smartphone-uri si tablete include functii pentru a urmari de la distanta dispozitivul, pentru a activa un semnal mai puternic si a face fotografii ale presupusului hot folosind camera dispozitivului, precum si o serie de alte caracteristici utile in cazul furtului sau pierderii unui dispozitiv.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Atacurile cibernetice care duc la pierderea fisierelor media l-ar putea costa pe un utilizator aproximativ 378 dolari”

  1. Adi

    Studiile astea afiseaza niste sume care dau bine doar la articol pentru ca in realitate este greu, daca nu imposibil, sa calculezi asa ceva.

Leave a Reply