Infractorii cibernetici ataca utilizatorii de Mac

virusi mac osCresterea recenta a numarului de utilizatori de dispozitive Apple a determinat infractorii cibernetici sa acorde mai multa atentie sistemelor de operare OS X si iOS, utilizatorii riscand sa-si piarda datele confidentiale si banii.

Rezultatele unui studiu Kaspersky Lab, realizat in colaborare cu B2B International, arata ca unul din patru utilizatori de desktop-uri Mac a fost vizat de un program malware in ultimul an. Studiul indica si ca 21% dintre aceste atacuri cibernetice au cauzat pierderi financiare, incluzand costurile achizitionarii de software nou pentru a restabili sistemul sau costurile pentru specialistii IT angajati sa dezinfecteze dispozitivul.

Wirelurker, un troian recent descoperit este un exemplu de malware dezvoltat special pentru a ataca utilizatorii Apple. In cele sase luni anterioare detectarii, malware-ul a fost descarcat de peste 356.000 de ori dintr-un magazin de aplicatii alternativ, infectand, astfel, un numar semnificativ de computere. Wirelurker este unic datorita faptului ca exploata vulnerabilitati necunoscute pentru a infecta toate dispozitivele Apple iOS conectate la computerul compromis. Troianul putea infecta si dispozitivele care nu erau „jail-broken” dar care puteau descarca aplicatii din terte surse. Astfel, utilizatorii de OS X, un sistem de operare considerat sigur, au infectat dispozitivele care rulau iOS, un alt sistem de operare considerat sigur.

Totusi, virusii si alte tipuri de malware nu sunt singurele amenintari care vizeaza dispozitivele Mac. Atacurile impotriva retelelor si fraudele online nu necesita instalarea unui software periculos pe dispozitivul victimei. Atacurile de tip phishing se incadreaza, de asemenea, in aceasta categorie.

Procentul utilizatorilor de OS X care s-au confruntat cu amenintari financiare este mai mare decat procentul atacurilor care au vizat numarul total de utilizatori. 51% dintre utilizatorii de computere care rulau OS X au afirmat ca s-au confruntat cu amenintari cibernetice financiare in ultimul an, comparativ cu un procent de 43% de utilizatori in general. Aceste statistici sunt preluate din platforma Kaspersky Security Network si includ detectiile effectuate de produsele Kaspersky Lab din noiembrie 2013 pana in octombrie 2014. Astfel, potrivit acestor date, din numarul total de atacuri in alte sisteme de operare, procentul phishing-ului financiar a fost de 26%.

Utilizatorii de OS X trebuie sa fie atenti si la vulnerabilitatile din software-urile instalate pe dispozitivele lor. De exemplu, vulnerabilitatea ShellShock anuntata in septembrie 2014 permite unui infractor cibernetic sa execute orice cod pe un computer, inclusiv un cod periculos. In cazul in care infractorii cibernetici descopera aceste brese de securitate inainte ca producatorul sa poata repara vulnerabilitatea, acestia pot profita de situatie pentru a-si atinge scopurile.

Cu alte cuvinte, niciun sistem nu poate fi considerat in totalitate protejat impotriva amenintarilor cibernetice; instrumente aditionale sunt necesare pentru a asigura securitatea online. Kaspersky Internet Security for Mac, integrat in Kaspersky Internet Security – multi device 2015 protejeaza eficient impotriva malware-ului, blocheaza atacurile de retea si tentativele de phishing.

Despre Kaspersky Lab:

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de soluţii pentru protectie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 17 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 400 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

*Compania a fost poziţionata pe locul patru in clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010”. Clasamentul a fost publicat in raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013). Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obtinute din vanzarile de solutii de securitate endpoint in 2012.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Infractorii cibernetici ataca utilizatorii de Mac”

  1. Fărcaş Gelu Dănuţ

    De asta stiti? L-am gasit pe blogul lui Gabriel ursan: https://www.gabrielursan.ro/site-ul-monitorului-oficial-a-fost-putin-spart/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.