33% dintre utilizatori nu adopta masuri de protectie atunci cand isi imprumuta dispozitivele

Conform unui studiu realizat de Kasperky Lab, in parteneriat cu B2B International, 33% dintre respondentii care isi imprumuta dispozitivele rudelor, colegilor sau prietenilor, nu adopta masuri pentru a-si proteja informatiile confidentiale. Acestia nu considera ca utilizarea dispozitivelor personale de catre mai multe persoane este riscanta, desi posibilitatea de a pierde datele stocate creste semnificativ odata cu numarul de utilizatori care folosesc acelasi dispozitiv.

Aproximativ unul din trei utilizatori, din Europa, au afirmat ca obisnuiesc sa utilizeze acelasi dispozitiv cu o alta persoana. 29% dintre ei imprumuta dispozitivele adultilor cu care locuiesc, 4% le imprumuta copiilor, in timp ce 1% le imprumuta colegilor sau cunostintelor. Aceste procente se aplica celor mai des utilizate dispozitive cu acces la internet, fiind totodata dispozitivele care pot stoca date importante, precum informatii de logare si parole.

Lipsa unei protectii eficiente a dispozitivelor este extrem de periculoasa – nimeni nu poate fi sigur ca ceilalti utilizatori sunt constienti de riscurile amenintarilor cibernetice. Un utilizator neexperimentat poate deveni victima inselatoriilor infractorilor cibernetici sau poate sa descarce un fisier executabil periculos. In acelasi timp, 33% dintre respondentii care isi imprumuta computerele, telefoanele si tabletele, nu adopta masuri de securitate pentru ca nu sunt constienti de riscuri. Doar 38% dintre utilizatorii din Europa fac back-up datelor importante inainte de a imprumuta dispozitivul, 33% dintre acestia isi protejeaza informatiile cu parola, iar 20% incearca sa nu stocheze informatii importante.

„Imprumutarea computerului sau a smartphone-ului creste riscul infectarii cu malware, a pierderii de date sau a furtului de conturi, de aceea este recomandat sa adoptati masuri suplimentare de securitate,” a declarat Peter Aleshkin, Consumer Marketing Group Manager for Emerging Markets, in cadrul Kaspersky Lab. „Utilizatorii trebuie sa faca mereu back-up pentru fisierele importante, sa stearga informatiile confidentiale, pentru a evita ca acestea sa ajunga pe maini straine, sa dezactiveze completarea automata a datelor de logare in conturi, sa controleze drepturile de acces pe dispozitive si, cel mai important, sa adopte masuri de protectie eficiente impotriva amenintarilor cibernetice,” a explicat Peter Aleshkin.

Kaspersky Lab a creat mai multe solutii de securitate menite sa asigure protectia mai multor dispozitive, precum Kaspersky Internet Security — multi-device 2015, care poate proteja si utilizatorii neexperimentati impotriva accesarii site-urilor periculoase, poate evita descarcarea software-ului periculos si poate securiza impotriva multor alte amenintari cibernetice. Solutia de securitate protejeaza multiple platforme printre care si computere care ruleaza Windows si OS X, dispozitive cu Android, Windows Phone si iOS.

 

Despre Kaspersky Lab:

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 17 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB si companii mari. Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 400 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

*Compania a fost pozitionata pe locul patru in clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010”. Clasamentul a fost publicat in raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013). Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obtinute din vanzarile de solutii de securitate endpoint in 2012.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.