Comerciantii online si furnizorii de servicii financiare sunt cei mai vizati de furtul de informatii bancare

Aproape jumatate dintre companiile care activeaza in segmentul comertului online (48%) sau care au ca activitate serviciile financiare (41%) sunt predispuse la pierderi de date bancare in urma atacurilor cibernetice cu tinta predefinita, din cauza vulnerabilitatilor din software sau in urma altor forme de incidente, potrivit unei cercetari Kaspersky Lab

Cele doua segmente de business au atitudini diferite, la nivel global, in ceea ce priveste securitatea IT: doar 53% dintre organizatiile din segmentul de e-commerce / retail online au indicat ca fac toate eforturile necesare pentru ca masurile antifrauda sa fie actualizate constant, cu 10% mai putin decat media globala. Pe de alta parte, modelul de business al comerciantilor online se concentreaza aproape in totalitate pe procesarea platilor. Drept urmare, lipsa investitiilor in masuri de protectie impotriva fraudelor pot cauza pierderi semnificative in cazul unui incident de securitate.

Companiile care lucreaza in segmentul serviciilor financiare au o abordare proactiva in ceea ce priveste securizarea datelor financiare: 64% dintre organizatii au afirmat ca „fac toate eforturile sa isi pastreze toate masurile de securitate antifrauda la zi.” In plus, 52% dintre furnizorii de servicii financiare si-au manifestat intentia de a implementa tehnologii noi pentru a proteja tranzactiile financiare, comparativ cu 46% din segmentul e-commerce / retail online.

Securizarea dupa scurgerea de informatii

Kaspersky Lab a intervievat si companiile care au pierdut date confidentiale in urma unor incidente serioase de scurgeri de informatii, pentru a afla care au fost masurile adoptate ulterior de organizatii pentru a-si proteja clientii. Atat sectorul de e-commerce / retail online, cat si cel de servicii financiare au adoptat masuri similare pentru protectie.

Ambele tipuri de organizatii au implementat o conexiune securizate pentru tranzactiile clientilor, masura adoptata de 88% dintre organizatiile de servicii financiare si de 78% dintre organizatiile de e-commerce / retail online. Furnizorii de servicii financiare au fost mai concentrati pe adoptarea unor solutii specializate pentru dispozitive mobile, comparativ cu platformele de e-commerce / retail online (75%, respectiv 56%).

In general, masura implementata cel mai rar de furnizorii de servicii financiare si de catre platformele de e-commerce / retail online a fost cea in care, in urma unor brese de securitate, ofereau versiuni gratuite, sau cu preturi reduse, de software de securitate premium pentru clientii lor. Asfel, ambele sectoare au dovedit ca sunt mai dispuse sa investeasca in securizarea propriilor sisteme, decat sa investeasca in securizarea sistemelor utilizatorilor.

In plus, in ciuda procentului relativ ridicat de adoptare a solutiilor de protectie specializata impotriva fraudelor pentru dispozitive endpoint – 71% in cazul sectorului de servicii financiare si 62% in cazul segmentului de e-commerce/ retaileri online – procentul ramas neprotejat este ingrijorator. Aceste statistici arata ca aproximativ o treime dintre companiile din ambele sectoare inca nu investesc in solutii de protectie financiara, chiar si dupa furtul de informatii confidentiale, survenit in urma unui incident de scurgeri de informatii.

Recomandari

Cercetarile din industria securitatii IT arata ca business-urile care colecteaza si proceseaza informatiile de plata ale clientilor sunt vizate, in mod activ, de infractori cibernetici. Studiul Kaspersky Lab arata ca aceste companii pot pierde date financiare din cauza unor brese de securitate. In loc sa reactioneze la atac, expertii Kaspersky Lab sfatuiesc organizatiile sa fie proactive in securizarea retelelor IT, protejand totodata si sistemele de plata cu solutii specializate.

Companiile trebuie sa utilizeze solutii de securitate complexe precum Kaspersky Endpoint Security for Business care protejeaza intreaga retea in cazul atacurilor cu malware, a tentativelor de phishing si a altor amenintari cibernetice, printr-o singura consola de administrare, care ofera vizibilitate si control asupra securitatii retelei. Institutiile financiare au nevoie de solutii de securitate specializate precum Kaspersky Fraud Prevention care asigura protectia dispozitivelor utilizatorilor, inclusiv telefoanele mobile, si dispune de SDK, ce ofera un plus de securitate pentru aplicatiile mobile de online banking. Aceasta platforma de protectie impotriva fraudelor cibernetice utilizeaza si baza de date Kaspersky Lab, care ofera, in timp real, informatii bancilor despre noile amenintari cibernetice.

Mai multe informatii despre Kaspersky Endpoint Security for Business si Kaspersky Fraud Prevention puteti gasi pe www.kaspersky.com/business-security/ si la https://www.kaspersky.com/business-security/fraud-prevention.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Comerciantii online si furnizorii de servicii financiare sunt cei mai vizati de furtul de informatii bancare”

 1. Gabi

  Nu stiu cat de mult ii intereaza pe comerciantii online aceste aspecte, atata tot cat operatiunile se efectueaza si banii intra in cont.

 2. Farcas Gelu Danut

  De la: Echipa Gmail
  Data: 2 februarie 2015, 22:08
  Subiect: Mesaj lăsat pe server: “Ziua buna E-mag iti aduce o surpriza. 8up0”
  Către: Gelu Danut Farcas

  Mesajul “Ziua buna E-mag iti aduce o surpriza. 8up0” de la Nume Prenume (email@aol.com) a conţinut un virus sau un ataşament suspect. Aşa că nu a fost descărcat din contul dvs. emailulmeu@yahoo.com şi a fost lăsat pe server.

  Message-ID:

  Dacă doriţi să scrieţi la Floare, faceţi clic pe „Răspundeţi” şi trimiteţi un mesaj la Prenume.

  Vă mulțumim,

  Echipa Gmail

  Mesajul este:
  În Luni, 2 Februarie 2015 22:07:00, Nume Prenume a scris:

  65% discount la produsele din fisierul anexat mailului

  Copiaza fisierul atasat si acceseaza-l!

  O zi buna.

  Atasamentul este: gratian74.zip

  Am trimis (cu forward) spre analiza acest e-mail.

 3. Farcas Gelu Danut

  De la: Echipa Gmail
  Data: 4 februarie 2015, 16:21
  Subiect: Mesaj lăsat pe server: “agora’ packaging”
  Către: Gelu Danut Farcas

  Mesajul “agora’ packaging” de la Lorretta Neeper (imbibe@spedingo.com) a conţinut un virus sau un ataşament suspect. Aşa că nu a fost descărcat din contul dvs. emailulmeu@yahoo.com şi a fost lăsat pe server.

  Message-ID:

  Dacă doriţi să scrieţi la Lorretta, faceţi clic pe „Răspundeţi” şi trimiteţi un mesaj la Lorretta.

  Vă mulțumim,

  Echipa Gmail

  În Miercuri, 4 Februarie 2015 15:49:19, Lorretta Neeper a scris:

  Hi,

  =====================================
  AGORA’ PACKAGING
  Contrada Valle Di Vitalba 85020 Atella PZ
  Atella
  ITALY
  +39 0803 376 800

  Atasamentul este: office@emailmascat.org.zip

  Am trimis spre analiza mesajul (cu forward). Am mascat e-mailurile, pentru a evita mesajele spam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.