Rezultatele testului comparativ Antivirus – Aprilie 2015 (AV-Test.org)

av-testAV-Test.org a dat publicitatii un nou test complex care include cele mai utilizate 21 programe de tip Security Suite de pe piata pentru utilizatorii casnici.

Este realizat in perioada Martie-Aprilie 2015 pe un sistem Windows 7 SP1, rezultatele fiind destul de interesante, toate produsele primind certificarea AV-TEST.org, cu exceptia Microsoft Security Essentials.

Au fost folosite trei criterii mari de departajare: protectie, performanta si impactul asupra utilizarii PC-ului. Fiecare din ele avea un maxim posibil de 6 puncte.

Criteriul “Protectie” combina detectia statica si dinamica a virusilor, inclusiv testarea unor atacuri de ultima ora. In cazul “Performantei” a fost testat impactul unui produs de securitate asupra resurselor sistemului in timpul unor activitati obisnuite: accesare internet, copiere documente, descarcare fisiere etc. “Alarmele false si usurinta in utilizare” a evaluat alarmele false generate la accesarea unor site-uri, rularea unor programe sau blocarea unor actiuni legitime ale diverselor programe instalate. Pentru a primi certificarea AV-Test.org, un produs trebuie sa atinga minim 11 puncte.

Au fost evaluate produsele timp de 2 luni in ceea ce priveste virusii de ultima ora printr-un test de tip Real-World (site-uri infectate, virusi propagati prin email) – 187 mostre si testul “clasic” pe un set mai mare de malware (28.002 virusi). Toti virusii au fost colectionati in cele doua luni de testare.

In ceea ce priveste Protectia unui PC, o componenta cheie, avand in vedere ca a proteja e mai de dorit decat a devirusa… noua producatori au primit maximul de puncte – 6 si anume Avira, AhnLab, BitDefender, ZoneAlarm, F-Secure, Kaspersky, Panda, Norton, Trend Micro. Alte 4 produse au primit cate 5.5 puncte.

La polul opus cu o protectie insuficient de buna s-au situat: VIPRE si Microsoft.

Care este impactul asupra performanteti PC-ului? Aici, doar trei produse au inregistrat maximul de sase puncte: BitDefender, Kaspersky, Norton. Pe de alta parte, cele mai slabe la acest capitol au fost: Quick Heal si VIPRE.

In ce priveste alarmele false si usurinta in utilizare 12 programe au obtinut cate 6 puncte. La polul opus s-au situat COMODO si VIPRE cu cate 4.5 puncte.

In final, clasamentul produselor pentru utilizatori casnici (top 3) arata astfel:

  1. BitDefender, Kaspersky – 18
  2. Avira, CheckPoint ZoneAlarm, Symantec Norton – 17.5
  3. BullGuard, Intel\McAfee, Trend Micro – 17
  4. F-Secure, G Data – 16.5

Si iata ca avem doi lideri, BitDefender si Kaspersky, care merg la pas cu un scor perfect la toate capitolele. Clasamentul este pentru prima data foarte strans, cu diferente de doar 0.5 puncte intre primele locuri.

Pentru detalii complete asupra fiecarui produs si rezultatele defalcate pe fiecare categorie si subcategorie accesati link-ul urmator:

https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-7/april-2015/

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.