Kaspersky Lab: Recomandari de securitate cibernetica in cadrul unei conferinte organizate la Budapesta

In cadrul evenimentului Cyber Security Weekend organizat de Kaspersky Lab la Budapesta, expertii GReAT (Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team), alaturi de un reprezentant al Europol au prezentat ultimele tendinte in materie de securitate IT si previziunile pentru 2016 si au facut recomandari companiilor, pentru a se feri de amenintarile cibernetice.

“Cooperararea dintre institutii de aplicare a legii, sectorul privat si mediul academic este esentiala in combaterea eficienta a infractionalitatii cibernetice”, a declarat Gary McEwen, Strategic Analyst, European Cyber Crime Centre (EC3), la Europol. “Impreuna, facem eforturi pentru a identifica si elimina structurile infractionale, scurgerile de informatii si pentru a sprijini entitatile afectate.”

Gary McEwen a vorbit despre ultimele tendinte in infractionalitatea cibernetica, care includ accesul simplificat in domeniu si agresivitatea tot mai mare a acestei infractionalitati.

kaspersky conferinta securitate

“In prezent, securitatea cibernetica nu este un subiect pe care doar cei care lucreaza in IT trebuie sa il ia in considerare, ci priveste pe toata lumea – utilizatori individuali si familiile lor, companii mici si organizatii mari”, a spus Stefan Tanase, Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team, la Kaspersky Lab. “Este foarte important sa distribuim informatii si sa cream o mentalitate canalizata pe securitate si tocmai asta incercam sa facem cu astfel de evenimente. De asemenea, subliniem de fiecare data necesitatea de a asigura procesele de business ale unei companii, fie ca este vorba de munca unui contabil dintr-o companie mica sau de functionarea unui sistem de furnizare de apa pentru un oras intreg. De la malware de tip ransomware la atacuri cu tinta prestabilita, trebuie sa fie identificate solutiile si politicile potrivite pentru riscurile de securitate cibernetica, iar angajatii sa fie instruiti pe aceasta tema.”

Analiza expertilor privind amenintarile IT in cel de-al treilea trimestru din 2015 indica faptul ca in Europa, o medie de 35% dintre utilizatori s-a confruntat cu incidente de securitate din cauza folosirii unor retele locale de Internet si a dispozitivelor portabile, iar in cazul a 20% au fost detectate amenintari online. In legatura cu amenintarile intalnite de organizatii, expertii au citat statistici din studiul Global Corporate IT Security Risks 2015 derulat de B2B International si Kaspersky Lab: 48% dintre companiile din Europa au spus ca s-au confruntat cu virusi, programe de tip worm, spyware si alte programe malware in decursul ultimelor 12 luni. 18% au spus ca au detectat intruziuni in retea, in timp ce 12% au avut de-a face cu spionajul cibernetic, iar 8% au fost ei insisi tinta unui atac.

Acelasi sondaj a aratat ca, in materie de amenintari interne, companiile au detectat vulnerabiliati in programele pe care le foloseau (29% dintre respondenti) si scurgeri de informatii din cauza personalului – accidental (21%) sau intentionat (11%). Dispozitivele mobile care stocheaza informatii despre companie prezinta un risc in plus de scurgeri de informatii. Expertii au discutat despre aceste amenintari si despre posibilele solutii. Avand in vedere volumul de informatii stocate in centre de date,  aflat in continua crestere, au fost discutate si subiecte ca securitatea serverelor virtuale si sistemele de stocare de date. De asemenea, expertii au subliniat avantajele unei abordari holistice a securitatii cibernetice, care ar trebui sa reuneasca tehnologiile, procesele si educatia in domeniul IT.

Conform raportului Gartner, o companie tipica investeste 90% din bugetul de securitate IT in preventie si doar 10% in detectie/raspuns. Insa chiar si cu aceste cifre, serviciile de informatii sunt tot mai solicitate de catre companii, pentru ca le pot oferi mai multa siguranta organizatiilor de diferite dimensiuni si care provin din industrii diferite. Pe parcursul activitatii sale de peste 18 de ani, Kaspersky Lab a obtinut numeroase informatii despre amenintarile cibernetice, transformand transformat aceasta expertiza in protectie pentru clientii sai.

 Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este una dintre companiile de solutii de securitate cu cea mai rapida crestere si cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial (IDC, 2014). Din anul 1997, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice, care ofera solutii digitale eficiente si expertiza in domeniul amenintarilor IT pentru utilizatori individuali, IMM-uri si companii mari. Kaspersky Lab este o companie multinationala, cu o prezenta in aproximativ 200 de tari, unde protejeaza peste 400 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 Informatii suplimentare: sfaturi de la expertii Kaspersky Lab

Actiuni imediate pentru o companie:

 • Sa se axeze pe educatia personalului in domeniul securitatii cibernetice;
 • Sa implementeze protectie endpoint pe mai multe niveluri;
 • Sa rezolve vulnerabilitatile din timp, frecvent si sa automatizeze procesul;
 • Sa fie atenti la toate dispozitivele mobile;
 • Sa implementeze criptarea comunicatiilor si a informatiilor sensibile;
 • Sa protejeze toate elementele de infrastructura – cai de acces, email, colaborari.

 Alte masuri pe care ar trebui sa le ia o companie:

 • Sa creeze si sa implementeze o strategie completa de securitate – de la anticiparea posibilelor pericole si riscuri la prevenirea permanentelor amenintari, toate acestea suplimentate de un proces eficient de detectie si raspuns;
 • Securitatea cibernetica este prea complexa si serioasa pentru a fi pusa in aceeasi categorie cu termenul generic de IT. Companiile ar trebui sa ia in calcul crearea unui centru dedicat de operatiuni de securitate.

 Dar persoanele fizice?

 • Sa investeasca intr-o solutie solida de securitate pentru toate dispozitivele;
 • Sa descopere si sa utilizeze extra optiunile solutiilor de protectie, cum ar fi criptarea mesajelor si procesele de backup;
 • Sa studieze elementele de baza ale securitatii cibernetice si sa transmita aceste cunostinte si celor dragi;
 • Sa utilizeze criptarea mesajelor;
 • Sa ia in calcul schimbarea obiceiurilor online si informatiile pe care le fac publice in mediul virtual. Odata incarcate pe Internet, aceste informatii raman acolo pentru totdeauna si pot fi folosite impotriva lor sau a companiei pe care o reprezinta.

 

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.