Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Octombrie 2015

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat testul de performanta pe luna octombrie 2015, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 19 programe de tip Security Suite.
Criteriile de testare au fost 6 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si PC Mark 8 Professional Testing Suite.

S-a folosit un Intel Core i5-4210U cu 4GB RAM si hard disk SATAII pe sistemul de operare: Windows 10 Home x64.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Fortinet si ThreatTrack au fost cele mai lente produse la ambele rulari. Toate celelalte produse au fost rapide sau foarte rapide la ambele scanari, cu exceptia BullGuard care a fost mediocru la prima scanare.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut  fast si very fast.

In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, toate produsele au fost rapide si foarte rapide, cu exceptia F-Secure si ThreatTrack.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Si aici performanta produselor a fost buna (fast si very fast), cu exceptia Fortinet.

S-a continuat cu evaluarea impactului asupra deschiderii unor documente Word sau PDF. Aici Quick Heal si ThreatTrack au fost codas.

La final, s-a realizat testul PC Mark 8 Professional, unde pe primul loc s-a clasat AVG cu 99.8 puncte, urmat de Avira cu 99.7. Pe locul trei s-au clasat Kaspersky si Emsisoft cu 99.6. Codasele au fost Fortinet si ThreatTrack cu 97.5 pcte.
Testul PC Mark contine 6 scenarii din viata de zi cu zi a unui utilizator obisnuit. Fiecare scenariu contine cateva operatiuni care includ: criptare, decriptare, codare video, descarcarea de fisiere online, rularea unui joc, etc.

Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. Avira – 172.7
2. Avast – 172.3
3. Kaspersky – 169.6
4. AVG – 167.8
5. Emsisoft – 167.6
6. BitDefender – 167.5
………………….
18. Fortinet, ThreatTrack – 147.5

Este recomandat, daca aveti un PC mai slab, sau chiar daca e mai bun si nu vreti sa fie incetinit de suita de securitate, sa tineti cont de aceste rezultate. Produsele din prima jumatate a clasamentului final sunt cele mai bune in ceea ce priveste impactul asupra resurselor sistemului, cele din coada listei pot incetini calculatorul foarte mult.

Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Octombrie 2015.

Voi ce parere aveti despre aceste teste? Sunt credibile?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Octombrie 2015”

  1. Rais

    Deci mult lăudatul BitDefender e pe ultimul loc .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.