21-29-60: Kaspersky Lab prezinta primul coeficient de securitate cibernetica

Stiti cat de sigur – sau de nesigur – este  mediul online? Cate persoane risca sa devina victime ale infractorilor cibernetici in prezent, fara sa banuiasca? Si cate sunt deja victime? Pentru a evalua situatia, Kaspersky Lab lanseaza Kaspersky Cybersecurity Index – primul raport global care masoara nivelul amenintarilor cibernetice cu care se confrunta utilizatorii de Internet.

Kaspersky Lab a mai colaborat cu B2B International pentru studii online extinse, derulate in diferite tari, care aveau ca scop evaluarea comportamentului utilizatorilor de Internet, a preocuparilor acestora, a problemelor cu care se confrunta si a masurilor pe care le iau pentru a se apara impotriva potentialelor amenintari. Kaspersky Cybersecurity Index se bazeaza pe aceaste informatii, culese de la mii de utilizatori din toata lumea.

Raportul imbina trei indicatori cheie, care sunt masurati la fiecare sase luni si care ofera informatia necesara pentru a monitoriza gradul de risc pentru utillizatorul “obisnuit” de Internet.

  • Indicele de ingrigorare arata procentul de persoane care cred ca ar putea fi vizate de un atact cibernetic. Indicele arata cat de mult constientizeaza utilizatorii pericolul la care sunt expusi.
  • Indicele privind persoanele afectate identifica numarul celor care au fost, efectiv, victime ale atacurilor cibernetice in timpul unei anumite perioade – de exemplu, cati au avut de-a face cu evenimente cum sunt scurgerile de date sau santajul online.
  • Indicele privind persoanele protejate arata numarul celor care au instalat o solutie de securitate pe care o folosesc pentru accesarea Internetului. Aceasta este cifra medie, pentru toate dispozitivele folosite, incluzand computere si dispozitive mobile.

Coeficientul de siguranta cibernetica (descris drept 21% – 29% – 60%) a rezultat dintr-o ancheta detaliata realizata in august 2016, in 21 de tari. Potrivit informatiilor culese, doar un utilizator din cinci (21%) considera, in prezent, ca este amenintat de ceva in mediul online. In acelasi timp, aproape o treime dintre utilizatori (29%) au cazut victime unor escrocherii ale infractorilor cibernetici (de exemplu, 8% dintre utilizatori s-au confruntat cu spargerea conturilor, iar 22% – cu infectarea cu malware a dispozitivelor). Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatori au solutii de securitate instalate pe toate dispozitivele folosite pentru a accesa Internetul. Coeficientul demonstreaza faptul ca, in prezent, multi utilizatori subestimeaza amenintarile cibernetice chiar si dupa ce se confrunta cu ele. Aceasta atitudine le afecteaza, inevitabil, siguranta.

“Am creat acest coeficient pentru a le atrage atentia utilizatorilor, mass-mediei si companiilor in legatura cu securitatea cibernetica. Multi utilizatori nu se asteapta – credem noi – sa se confrunte personal cu amenintari cibernetice, asa ca nu isi instaleaza solutii de securitate  pe dispozitive si se comporta imprudent in mediul online. Acest lucru ii transforma intr-o prada usoara pentru infractorii cibernetici. Coeficientul reflecta rezultatele acestei abordari: 29% dintre utilizatori au fost afectati de amenintari online. Facem apel la toti utilizatorii sa se informeze mai mult si sa adopte o atitudine responsabila, pentru protectia lor si a celor dragi. Securitatea trebuie impartasita cu ceilalti, credem noi”, a spus Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Pentru mai multe informatii despre acest raport, pentru a vedea cifrele din diferite tari, categoriile de varsta si impartirea pe sexe si a accesa detaliile despre comportamentul utilizatorilor in mediul online, va rugam vizitati https://index.kaspersky.com. Mai multe informatii despre siguranta online, sunt disponibile aici: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.