38% dintre organizatiile financiare nu sunt capabile sa distinga intre un atac si activitatea normala a clientilor

Un sondaj realizat de Kaspersky Lab si B2B International a aratat ca bancilor si organizatiilor de plata le este greu sa tina sub control frauda financiara, in contextul mediului conectat si complex din punct de vedere tehnologic, din prezent. Peste o treime (38%) dintre organizatii spun ca este din ce in ce mai dificil sa isi dea seama daca o tranzactie este frauduloasa sau autentica.

Cresterea exploziva a platilor electronice, precum si evolutia tehnologica si schimbarea prioritatilor companiilor, le-au fortat pe acestea sa creasca eficienta proceselor de business pe parcursul ultimilor ani. In multe cazuri, au reusit acest lucru prin implementarea unor sisteme electronice care sa interactioneze cu furnizorii si clientii. Platile electronice de toate tipurile au devenit omniprezente astazi si este, practic, imposibil pentru companii sa evite orice fel de plata electronica.

Pe masura ce companiile sunt tot mai prezente in mediile digitale, asigurarea continuitatii activitatii si protejarea lor impotriva amenintarilor cibernetice vor deveni cruciale. Nivelul fraudelor online creste direct proportional cu numarul tranzactiilor online, 50% dintre organizatiile de servicii financiare intervievate fiind de parere ca frauda financiara online este in crestere. Prin urmare, institutiile financiare trebuie sa faca toate eforturile pentru a se proteja pe ele si clientii lor de infractorii cibernetici.

Studiul a aratat ca 41% dintre companii au implementat o solutie de securitate cibernetica in-house, iar 45% se bazeaza pe o solutie de la banca lor, pentru a face fata riscurilor. In acelasi timp, 46% dintre companii au implementat fie doar partial o solutie impotriva fraudei financiare, fie nu au implementat nimic. Dintre organizatiile financiare, doar 57% au o solutie de securitate anti-frauda specializata.

Rezultatele arata ca aproximativ jumatate dintre companiile care isi desfasoara activitatea in domeniul platilor electronice folosesc solutii care nu sunt specializate si care, conform statisticilor, dau un procent mare de alarme fals pozitive. Folosirea incorecta a unor sisteme de securitate poate duce si la blocarea tranzactiilor. In plus, trebuie remarcat ca problemele de functionare a platilor pot determina pierderea clientilor si, implicit, a profitului. Frauda in sine nu este singura problema, institutiile financiare trebuie sa reduca numarul de alarme false in sistemele lor si sa ofere cele mai bune servicii posibile pentru clientii lor.

“Avand in vedere competitia acerba pe piata de servicii financiare, o relatie de incredere intre clienti si institutia lor este un factor decisiv pentru prosperitatea pe termen lung a oricarei companii. Interdependenta relatiilor digitale intre toti jucatorii de pe piata de servicii financiare mai are o implicatie, aceea ca, daca o organizatie are o problema cu un serviciu digital (din cauza unei fraude, a unei scurgeri de date, a unui atac cibernetic etc.) efectele se pot raspandi la toate celelalte organizatii din domeniu. Pentru ca volumul, si asa mare, de cereri din partea clientilor, pentru tranzactii online, continua sa creasca, toate companiile (clientii care interactioneaza cu platforme digitale, infrastructura, datele si angajatii lor) ar trebui sa fie sigure si pregatite. Este foarte important, prin urmare, sa foloseasca solutii specializate de prevenire a fraudelor care sa le asigure clientilor cel mai convenabil si sigur serviciu posibil”, declara Ross Hogan, Kaspersky Lab Global Head of Fraud Prevention.

 Expertii Kaspersky Lab le recomanda bancilor si serviciilor de plata sa utilizeze solutii complexe de securitate impotriva fraudelor online, pentru a-si proteja clientii, pe mai multe niveluri. O astfel de solutie este platforma Kaspersky Fraud Prevention, care include instrumente de control al amenintarilor, instalate pe dispozitivele clientilor, precum si componenta de server, localizata in infrastructura de informatii a bancii. Aceasta ofera o protectie complexa, pentru online si mobile banking.

Pentru mai multe informatii despre Kaspersky Fraud Prevention, va rugam vizitati website-ul companiei.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply