IMM-urile subestimeaza amenintarile cibernetice provocate de comportamentul angajatilor

Companiile cu pana la 50 de angajati sunt semnificativ mai putin ingrijorate in legatura cu activitatile angajatilor care pot duce la brese de securitate cibernetica, in comparatie cu firmele mari. Doar 36% dintre companiile mici isi fac griji privind neatentia personalului, in timp ce peste jumatate dintre companiile mijlocii si corporatii sunt foarte preocupate de acest aspect, conform Raportului Riscuri de securitate IT 2016, al Kaspersky Lab.

Personalul neinformat sau neatent, care foloseste inadecvat resursele IT, poate pune organizatia in pericol, indiferent de dimensiunea ei. Potrivit anchetei, actiunile angajatilor sunt printre primele trei probleme de securitate care fac vulnerabile organizatii din intreaga lume. Peste jumatate (61%) dintre companiile care s-au confruntat cu incidente de securitate cibernetica in 2016 au recunoscut ca la acestea a contribuit si un comportament neadecvat al angajatilor.

Ca si companiile mari, IMM-urile trebuie sa faca fata unei infrastructuri IT in continua schimbare si tendintelor BYOD: 74% dintre companii au raportat ca numarul de smartphone-uri folosite in interes de serviciu a crescut in ultimii trei ani, iar 71% au confirmat ca acelasi lucru este valabil pentru tablete. Noua realitate din mediul de business forteaza managementul sa fie mai atent la securitatea IT si la controlul centralizat al unor activitati potential periculoase din partea angajatilor, chiar si in cele mai mici companii.

“In companiile mici, care nu au personal IT dedicat, se intampla frecvent ca angajatii sa implementeze singuri masuri de securitate cibernetica – de exemplu, instaleaza solutii antimalware gratuite, cu functionalitati limitate. Acest lucru reprezinta un risc major pentru o companie, deoarece neatentia angajatilor poate afecta toate datele dintr-o organizatie – ducand la pierderi de timp, de date ale clientilor si de bani. Aceste companii ar trebui sa implementeze solutii create special pentru ele, cu o protectie pe care sa o poata administra usor, de oriunde, orice specialist IT, chiar daca are cunostinte minime de IT”, a spus Vladimir Zapolyansky, Head of SMB Marketing, Kaspersky Lab.   

 Companiile se pot proteja cu o gama de solutii menite sa raspunda solicitarilor specifice ale IMM-urilor. Kaspersky Endpoint Security for Business si Kaspersky Small Office Security ofera o protectie pe mai multe niveluri impotriva amenintarilor cunoscute si recente, in timp ce Kaspersky Endpoint Security Cloud, cu ajutorul consolei cloud foarte simplu de utilizat, reprezinta o modalitate intuitiva si eficienta dpdv al costurilor de a asigura securitatea cibernetica, pentru proprietarii si managementul companiilor, fara sa fie nevoie de hardware suplimentar sau personal IT.

Mai multe informatii despre modul in care percep companiile securitatea IT sunt disponibile in raportul Kaspersky Lab Perceptia companiilor asupra securitatii IT: in fata unui compromis inevitabil.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply