Un studiu Kaspersky Lab arata obiceiurile riscante ale utilizatorilor de Internet, in materie de parole

Utilizatorii inca nu au invatat sa foloseasca eficient parolele pentru a se proteja in mediul online. O cercetare Kaspersky Lab a aratat ca oamenii se pun in pericol alegand parole nepotrivite si facand greseli elementare, care ar putea avea consecinte serioase.

Cercetarea a scos in evidenta trei greseli frecvente, pe care le fac numerosi utilizatori de Internet: (1) folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi, ceea ce inseamna ca, in cazul in care o parola este aflata, le pot fi sparte mai multe conturi. (2) Utilizatorii folosesc parole simpliste, usor de dedus si (3) le pastreaza intr-un loc nesigur, facand, astfel, inutila ideea de parola.

 “Avand in vedere cantitatea de informatii confidentiale pe care le pastram online, utilizatorii ar trebui sa aiba mai multa grija atunci cand aleg parole cu care sa se protejeze. Pare un lucru evident, dar multi nu isi dau seama ca fac greseli elementare de administrare a parolelor. Aceste greseli echivaleaza, practic, cu a lasa usa deschisa pentru ca oricine sa aiba acces la e-mail-urile tale, conturi bancare, fisiere personale si altele”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business at Kaspersky Lab.

Cercetarea arata ca numeroase persoane (aproape una din cinci – 18%) s-au confruntat cu o tentativa de spargere a conturilor, dar putine au setat parole eficiente. De exemplu, doar o treime (30%) dintre utilizatorii de Internet au parole diferite pentru fiecare cont online, in timp ce o persoana din zece foloseste aceeasi parola pentru toate conturile online. In cazul in care o parola ajunge pe mainile cuiva rau intentionat, acesti utilizatori risca sa le fie sparte si folosite toate conturile.

De asemenea, utilizatorii nu creeaza parole suficient de complicate, care sa-i protejeze de compromiterea conturilor si de santaj. Doar jumatate (47%) dintre ei folosesc parole formate din litere mici si mari, iar doi din trei (64%) folosesc litere si cifre. Asa stau lucrurile, in ciuda convingerii utilizatorilor ca au nevoie de parole puternice pentru contul de online banking (51%), e-mail (39%) si in magazinele online (37%).

Studiul mai arata ca oamenii nu au un comportament adecvat in ceea ce priveste parolele – le dezvaluie altor persoane si folosesc metode nesigure, pentru a si le aminti. Aproape o treime (28%) dintre respondenti au dezvaluit parola unui membru apropiat din familie, iar 11% dintre ei – unor prieteni, marind sansele ca aceasta sa ajunga la cineva rau intentionat, din greseala. O persoana din cinci (22%) a recunoscut, de asemenea, ca si-a notat parolele pe un carnetel, ca sa nu le uite. Chiar daca o parola este complexa, utilizatorul este vulnerabil pentru ca altii o pot vedea si folosi.

 “Oamenii fac greseli elementare atunci cand vine vorba de parole online. Cele mai bune parole nu se gasesc in dictionar. Acestea sunt lungi, contin litere mari si mici, cifre si semne de punctuatie. Insa, avand in vedere ca utilizatorii au, de regula, multe conturi online, nu este prea simplu sa tina minte o parola sigura pentru fiecare. O solutie de administrare a parolelor ii poate ajuta sa tina la indemana si sa genereze parole complexe, care scad riscul de a le fi compromise conturile”, a continuat Mochola.

Kaspersky Password Manager pastreaza in siguranta parolele si datele de identificare ale cardurilor si le sincronizeaza pe toate dispozitivele, astfel incat utilizatorii sa nu fie nevoiti sa retina decat o parola principala.

Pentru mai multe informatii despre Kaspersky Password Manager, va rugam vizitati site-ul companiei.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Un studiu Kaspersky Lab arata obiceiurile riscante ale utilizatorilor de Internet, in materie de parole”

  1. Balaban Sergiu

    Mi se pare surprinzator faptul ca inca mai sunt persoane care folosesc parole precum 123456, qwertyuiop sau 1q2w3e4r5t… este mai mult decat evident ca o persoana cat de cat pregatita (sau chiar nu) le poate sparge in doar cateva secunde.

  2. geo

Leave a Reply