Un studiu Kaspersky Lab arata ca datele confidentiale ale utilizatorilor sunt vulnerabile din cauza unei „igiene” digitale neadecvate

Dezordinea digitala este un fenomen care afecteaza dispozitivele moderne digitale, cresterea cantitatii de informatii stocate pe smartphone-uri, tablete si computere punandu-le in pericol, din cauza unei “igiene” digitale necorespunzatoare din partea utilizatorilor. O noua cercetare*realizata de Kaspersky Lab indica faptul ca atitudinea utilizatorilor fata de mentenanta aplicatiilor de pe dispozitivele lor face ca mai ales datele confidentiale de pe computer si tablete sa devina vulnerabile la amenintari de securitate.

Cercetarea arata ca mentinerea controlului asupra continutului de pe dispozitive este o indatorire pe care utilizatorii tind sa o evite. Doar aproximativ jumatate dintre utilizatori revizuiesc continutul de pe computere si tablete in mod constant, in schimb doi din trei utilizatori (63%) procedeaza astfel pe smartphone-uri. Acest lucru se intampla deoarece smartphone-urile au mai putina memorie decat computerele si tabletele. Prin urmare, 35% dintre utilizatori si-au sters aplicatiile de pe smartphone-uri din cauza lipsei spatiului de stocare, in timp ce doar 13% dintre detinatorii de computere au procedat la fel.

Un sfert dintre utilizatori nu isi amintesc cand si-au dezinstalat ultima data o aplicatie de pe computere, iar procentul coboara la 12% in cazul smartphone-urilor. Acest lucru a dus la situatia in care un sfert dintre aplicatiile de pe computerul unui utilizator sunt complet redundante – nu sunt folosite vreodata, dar raman pe hard disk, unde ocupa spatiu si e posibil sa functioneze  in background si sa puna informatiile confidentiale in pericol.

Toate dispozitivele noastre stocheaza date confidentiale si, prin urmare, acestea ar trebui sa ramana astfel. Cercetarea arata, insa, ca utilizatorii se comporta diferit, in functie de dispozitiv. Studiul releva faptul ca 65% dintre utilizatori actualizeaza aplicatiile de pe smartphone-uri imediat ce sunt disponibile. In schimb, utilizatorii sunt mai putin dispusi sa isi actualizeze aplicatiile pe tablete si computer, doar 42%, respectiv 48% dintre respondenti actualizandu-si aplicatiile cat mai des posibil.

Ca urmare a acestui tip de comportament, utilizatorii risca o serie de probleme cauzate de instaurarea “dezordinii” digitale pe dispozitivele lor – in special pe computere. Statisticile Kaspersky Lab ne arata ca utilizatorii se confrunta cu malware pe computere mai mult decat pe alte dispozitive (28%, comparativ cu 17%, pe smartphone-uri). Mai mult, studiul a relevat o contradictie intre atitudinile utilizatorilor fata de dispozitive si amenintarile pe care le pot intalni pe acestea. Astfel, in ciuda modului riscant al utilizatorilor de a gestiona dezordinea de pe computere si a pericolului mai mare reprezentat de infectarea cu malware pe aceste dispozitive, cei mai multi dintre respondenti inca mai considera computerele cele mai sigure locuri de stocare a datelor.

”Dispozitivele digitale pe care le folosim in fiecare zi pastreaza informatii pretioase pe care utilizatorii nu vor sa le vada ajunse pe mainile altcuiva sau sa le piarda din cauza defectarii dispozitivului sau a infectarii cu malware”, precizeaza Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Pentru a combate dezordinea digitala utilizatorii trebuie sa ia atitudine prin organizarea, curatarea si actualizarea aplicatiilor de pe toate dispozitivele din casa. Grija si intretinerea trebuie sa fie o prioritate in viata digitala, la fel ca in viata reala, pentru a tine hackerii la distanta.”

Pentru a mentine dispozitivele digitale in siguranta, utilizatorii sunt sfatuiti sa respecte urmatorii pasi:

  1. Actualizati aplicatiile – Este important pentru utilizatori sa-si actualizeze aplicatiile imediat ce sunt lansate noile versiuni deoarece ele pot include patch-uri de securitate care sa previna sau sa reduca vulnerabilitatile aplicatiilor.
  1. Curatati aplicatiile – Intretinerea neadecvata a aplicatiilor de pe smartphone-uri reprezinta, de asemenea, o amenintare de securitate deoarece aplicatiile transmit adesea date, chiar si atunci cand nu sunt folosite.
  1. Shimbati setarile aplicatiilor – Acestea permit utilizatorului sa administreze modul in care aplicatiile interactioneaza cu dispozitivul. De exemplu, aplicatiile pot sa aiba acces la informatii confidentiale, sa il localizeze si sa distribuie informatiile sale unor servere terte. Daca aceste setari nu sunt organizate corespunzator, se poate ajunge la aplicatii nefolosite care primesc acces la informatii de pe dispozitiv fara ca utilizatorul sa fie constient de acest lucru.
  1. Folositi un software specializatInstalati un software specializat care va poate ajuta sa distingeti aplicatiile care se comporta suspect si pe care nu le utilizati, la fel ca pe acelea care au nevoie sa fie actualizate. Pentru a afla mai multe despre aceste caracteristici ale solutiilor de securitate Kaspersky Lab emblematice, pentru utilizatorii individuali, va rugam sa accesati acest

*Studiul ”Dezordinea digitala si pericolele sale” este bazat pe cercetare online si analiza tehnica a amenintarilor de securitate, precum si pe functionarea aplicatiilor:

  • Statisticile din Kaspersky Security Network, un sistem cloud care proceseaza statistici anonimizate, despre amenintari cibernetice primite de pe milioane de dispozitive Windows si Android, detinute de utilizatori Kaspersky Lab de pe intreg mapamondul.
  • Un experiment pe dispozitive Android, care a analizat performanta aplicatiilor si a fost efectuat in ianuarie 2017 de testeri interni ai Kaspersky Lab.
  • Un studiu online efectuat de firma de cercetare Toluna si Kaspersky Lab in ianuarie 2017, care evalueaza atitudinile a 16.250 de utilizatori cu varsta de peste 16 ani, din 17 tari. Informatiile sunt reprezentative la nivel global si impartite in mod egal intre barbati si femei.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi raportul integral ”Dezordinea digitala si pericolele sale.”

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.