Probleme întâlnite la laptopuri

Un laptop este un dispozitiv portabil, cu o greutate si dimensiuni reduse fata de un calculator, care înglobeaza mai multe componente specifice unui calculator de birou, si anume un ecran, o tastatura, difuzoare, un touchpad si o baterie.
Laptopurile sunt alese de catre utilizatori pentru portabilitate indeosebi iar cum acestea au devenit tot mai accesibile in ultimii ani, exista in prezent si un numar mare de laptopuri ce au nevoie de interventii.

Una dintre cele mai dese probleme întâlnite în cadrul laptopurilor o reprezinta supraîncalzirea.
Cauzele ce duc la supraîncalzirea unui laptop sunt praful, scamele si mediul în care acesta este folosit. Dupa o perioada de timp în care laptopul este utilizat frecvent, radiatorul si ventilatoarele colecteaza praf si scame, iar în cazul în care acesta nu este curatat, performanta laptopului scade tot mai mult, iar degradarea constata a acestuia va duce, mai devreme sau mai târziu la daune iremediabile.
Sunt mai multe solutii de a preveni supraîncalzirea unui laptop, cele mai folosite fiind curatarea interna periodica, este indicat cel putin o data pe an; montarea unui cooler extern sau folosirea unui spray cu aer comprimat, care sufla scamele si praful de pe cooler si radiator.

Atentie si la display!

Fiind cea mai sensibila componenta a unui laptop, display-ul prezinta si el probleme multiple.Acesta se poate defecta foarte usor în urma unui soc, unei lovituri sau cazaturi.
În cazul în care display-ul s-a spart, este recomandata vizita la un service specializat pentru schimbarea acestuia. In cele mai multe situatii, display-ul defect al laptopului, nu poate fi reparat, mai ales cand discutam de ecran spart, de aceea inlocuirea display-ului este solutia cea mai des intalnita.

Tastatura, praful si lichidele

O alta componenta care sufera defectiuni este tastatura. Aceasta este suprasolicitata deoarece majoritatea comenzilor sunt executate prin intermediul ei. Ca si partea interna a laptopului, si tastatura poate prezenta depuneri de praf si scame, acest fapt ducând la reducerea vitezei de executare a comenzilor. Lichidele sunt cel mai mare dusman al unei tastaturi, iar odata ce acestea au fost varsate pe tastatura, singura solutie este inlocuirea tastaturii.
Curatarea acesteia se poate face într-un service specializat sau acasa, prin scoaterea tuturor tastelor si curatarea cu o bucata de vata îmbibata în alcool. Se curata cu atentie locurile dintre taste, si se acorda o atentie sporita pentru a nu se atinge niciun fir sau suportul de prindere.

Bateria si alimentatorul

Bateria laptopului este si ea predispusa la defectare, mai ales daca nu este incarcata si descarcata in mod corespunzator. De asemenea, trebuie sa fiti atent sa nu expuneti bateria la temepraturi extreme, fie acestea prea ridicate sau prea scazute.
Folositi din cand in cand laptopul, fara baterie, doar cu incarcatorul cuplat.
Cat despre incarcator si acesta se poate defecta, insa reparatia acestora este mult mai simpla si posibila in primul rand. Folosind un incarcator original si manevrandu-l cu atentie, veti avea sanse mari sa il folositi pe toata perioada cat detineti laptopul, fara sa fie nevoie sa il reparati sau sa il inlocuiti.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Probleme întâlnite la laptopuri”

  1. Ovi

    Care ar fi argumentul pentru aceasta afirmatie:”Folositi din cand in cand laptopul, fara baterie, doar cu incarcatorul cuplat.”

  2. Monica

    Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandare, si mie mi s-a stricat display-ul recent si aveam nevoie sa duc laptop-ul la reparat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.