Nu uitati de contractul prenuptial digital: Despartirile amoroase ne pun in pericol informatiile private

Conturile online si dispozitivele conectate joaca un rol din ce in ce mai pronuntat in vietile noastre zilnice si, astfel, devine tot mai dificil pentru utilizatorii care se afla intr-o relatie sa defineasca limitele vietii lor private. Dar ce se intampla in cazurile in care se confrunta cu o despartire? Conform unei cercetari globale desfasurate de Kaspersky Lab si Toluna, 21% dintre respondenti si-au spionat fostul partener via un cont online la care inca aveau acces, iar atunci cand intra in joc si dorinta de razbunare pe un fost, riscurile la care se expun „iubaretii” moderni privind siguranta informatiilor private cresc dupa o despartire. La studiu – derulat online in luna ianuarie 2018 – au participat 18 tari, printre care si Romania.

Intimitatea devine un concept din ce in ce mai fluid intr-o lume a granitelor digitale, iar relatiile amoroase nu fac exceptie. De exemplu, 70% dintre cupluri isi dezvaluie reciproc parolele, amprentele digitale sau codurile PIN pentru dispozitivele personale, iar 26% stocheaza  diverse tipuri de informatii private pe dispozitivul partenerului, cum ar fi mesaje intime de la /catre acesta (14%), fotografii intime (12%) si materiale video intime de cuplu (11%). Mai mult, utilizatorii pastreaza si alte tipuri de informatii importante pe conturile si dispozitivele pe care le impart cu partenerul – de exemplu, informatii financiare (11%) sau date legate de locul de munca (11%).

Toate acestea nu reprezinta o problema atata vreme cat relatia este de actualitate si datele se afla pe maini bune, dar lucrurile se complica in cazul unei despartiri. Atunci cand relatia nu mai merge atat de bine, amintirile intime impartasite pe dispozitivele sau in conturile online nu mai reprezinta o parte naturala a unei relatii bazate pe iubire, ci un potential cosmar privind dreptul la intimitate.

kaspersky parole cupluri

Dintre utilizatorii care au trecut printr-o despartire, 12% au facut publice sau au vrut sa faca publice informatiile private ale fostului partener ca o forma de razbunare, 12% au deteriorat sau au vrut sa deterioreze dispozitivul fostului partener, iar 21% si-au spionat ex-partenerul prin intermediul conturilor la care aveau acces. Mai exista si potentialul impact financiar, iar 1 din 10 persoane (10%) au recunoscut ca au cheltuit online din banii fostului partener.

E interesant de observat ca exista diferente notabile intre cele doua sexe, fiind mai probabil ca barbatii sa faca publice informatiile private ale fostului partener ca o forma de razbunare (17%) fata de femei (7%), sau sa foloseasca informatiile fostilor pentru propriul interes (17% vs. 8%). Prin comparatie, este mai probabil ca femeile sa stearga atat toate informatiile fostului partener de pe dispozitive (55% vs. 49%), cat si toate fotografiile si materialele video cu acesta (56% vs. 48%).

In schimb, femeile sunt mai predispuse sa recurga la tactici de urmarire, 33% dintre femei recunoscand ca isi spioneaza fostul partener pe retelele sociale, in comparatie cu 28% dintre barbati.

“Lumea digitala le ofera cuplurilor multe moduri minunate de a se conecta, dar prezinta si riscuri considerabile de securitate in cazurile in care partenerii decid sa se desparta,” spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Din pacate, exista un numar mare de persoane care sunt dispuse sa profite de informatiile private ale unui fost partener, asa ca le recomandam utilizatorilor sa impartaseasca cu grija astfel de informatii si sa stie cu exactitate unde sunt stocate. Mai mult, exista intotdeauna optiunea unui acord prenuptial digital care sa determine „custodia” datelor, inainte de a deveni o problema de securitate.”

O despartire nu trebuie sa insemne neaparat o crestere a riscurilor la adresa intimitatii. Dupa un astfel de moment, utilizatorii trebuie sa isi schimbe intotdeauna parolele conturilor la care au acces fostii parteneri si pot folosi solutii precum Kaspersky Password Manager, care ii ajuta sa genereze parole puternice si sa le pastreze in siguranta. Mai mult, Kaspersky Total Security are o functie numita File Shredder care distruge in totalitate fisierele pe care nu doriti sa le vada nimeni, iar mesajele intime de pe dispozitivele cu Android pot fi ascunse cu ajutorul functiei Privacy Protection.

Aflati mai multe informatii despre cum va pot ajuta produsele Kaspersky Lab sa va pastrati relatiile in perfecta siguranta aici: httpss://www.kaspersky.com/home-security.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.