Android – test al protectiei cu 200 de programe antivirus

test antivirus android 2018Android a devenit platforma numarul 1 in domeniul tehnologiei mobile si sansele de a citi acest articol de pe un smartphone ce ruleaza acest sistem de operare sunt mari.
Exista dupa cum bine stiti un numar important de virusi si atacuri malware si pentru aceasta platforma.

Pericolul nu este atat de mare, insa nu trebuie neglijat. Dar cum sa iti alegi un antivirus, cand exista atatea solutii?
Ei bine, cei de la AV-Comparatives au realizat un mega test pe nu mai putin de 204 de programe antivirus disponibile in Google Play Store.

Ce au descoperit este interesant si voi insista pe cele mai importante aspecte.
In primul rand, doar 84 de aplicatii au reusit o detectie de peste 30% a virusilor si zero alarme false. Alte 79 de produse au avut foarte multe alarme false (detectie eronata a unei aplicatii legitime) sau sub 30% detectie.
Pe parcursul testarii, un numar de 41 de aplicatii au fost indepartate din magazinul Play Store. Ele erau fie dezvoltate de amatori, fie de companii care erau concentrate pe promovarea altor aplicatii din portofoliu si mai putin pe protectia oferita consumatorului final.

Testul a fost realizat pe un telefon ce ruleaza Android 6.0.1 cu 2000 de virusi comuni colectati in 2017. Pentru testul alarmelor false au fost utilizate 50 de aplicatii “curate”.

Vestea buna este ca peste 30 de aplicatii au avut o detectie de cel putin 99%, un procent excelent si demn de incredere. Putem enumera la aceasta categorie produse de la Antiy, Avast, AVG, Avira, BitDefender, Kaspersky, McAfee, Dr.Web, TrustGo, IKARUS, Qihoo 360, ESET.

Este interesant de mentionat ca Google Play Protect, motorul implicit prin care sunt scanate aplicatiile instalate pe orice dispozitiv Android, a avut o detectie de doar 75.3%. Un alt producator in voga pe dispozitivele Windows a obtinut doar 87.2% detectie pe Android. Este vorba de Malwarebytes. O alta aplicatie relativ populara intr-o perioada a obtinut 93.9 % detectie si aici vorbim de Lookout.

AV-Comparatives face la final cateva mentiuni demne de luat in considerare si care ma fac sa cred ca adevaratul castigator in acest test este motorul anti-malware dezvoltat de Antiy. Produsul lor a reusit detectie perfecta de 100% si este folosit de nu mai putin de 13 alte produse antivirus disponibile, inclusiv popularul CM Security Antivirus, care cu ajutorul motorului euristic Antiy are de asemenea 100% detectie. Pentru cei care folosesc acest produs, motorul euristic nu este activ in mod implicit, trebuie activat din setarile avansate.

Noi recomandam orice produs a avut o detectie de cel putin 99% si este bine sa aveti mare atentie cand alegeti un produs de securitate mai putin cunoscut. Multe au bug-uri si reclame si va puteti face un mare deserviciu.

Pentru detalii complete asupra testului si metodologiei accesati: https://www.av-comparatives.org/mobile-security/

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.