Cum deosebesti paginile false de cele veridice pe Facebook

Am mai abordat acest subiect pe blog de-a lungul timpului, dar doresc sa va reamintesc niste detalii importante vis a vis de paginile inselatoare de pe Facebook.

Recent au aparut cateva concursuri false pe facebook si multi prieteni din lista mea au cazut in capcana. Tehnica este una veche: se creeaza o pagina falsa ce imita pagina oficiala a unui mare brand, se utilizeaza imagini si mesaje cu impact. Conditiile de a participa sunt mereu aceleasi: “Like” si “Share”.

Cazul nostru concret de acum o saptamana: pagini false “Samsung Romania” si “Vodafone Romania” care pretindeau ca ofera telefoane printr-un concurs. Cumva era integrata si imaginea lui George Buhnici in acest peisaj, ca lucrurile sa aiba o si mai mare greutate.

concurs fals facebook samsung romania

Cum iti dai totusi seama ca o pagina este falsa si nu cea veridica?

In primul rand majoritatea paginilor oficiale au o bifa de siguranta (de autenticitate) in partea dreapta a numelui lor – vezi screenshot-ul de mai jos.

bifa securitate facebook

In al doilea rand, sectiunea “About” este plina de informatii utile si verificabile, in schimb cele false nu au aproape nimic acolo.

about pagini facebook

In al treilea rand, poti verifica de cat timp este creata pagina prin mai multe metode: fie verifici data la care a fost urcata poza de profil. Daca este in urma cu 2-3 saptamani, si vorbim de logo-ul companiei este clar suspect. A doua metoda, dai un scroll printre postari si daca ele se opresc acum o saptamana, e clar ca nu avem de-a face cu o pagina oficiala.

In al patrulea rand, verifici numarul total de “Like”-uri. Samsung Romania nu poate avea doar 12000 sau 25000, ceea ce ridica din start un semn de intrebare.

Alte aspecte ar fi: paginile oficiale au mult continut si multe categorii: events, photos, community, notes, instagram, locations, etc. Cele de tip scam au 3-4 categorii, fara mult continut. Apoi este vorba de continutul postat: informatii de calitate, poze, clipuri video si comentariile acestora.

In speranta ca v-am fost de folos, spor la navigat cu atentie mare!
Daca aveti si alte idei despre cum sa identificam paginile suspecte si concursurile false pe Facebook, le astept in sectiunea de comentarii de mai jos.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Cum deosebesti paginile false de cele veridice pe Facebook”

  1. vali

    Ca de obicei un articol foarte util ! Felicitari Radu !

  2. IceMoon

    Felicitari !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.